Cel putin aceasta este promisiunea autoritatilor locale, care vor sa construiasca in zona pensiuni, case de vacanta si sa amenajeze trasee turistice * in acest sens, consilierii judeteni au aprobat in unanimitate un proiect de hotarare privind trecerea Insulei Mici a Brailei din domeniul public al statului, in domeniul public al judetului * „Trebuie sa ne gandim ca Insula Mica a Brailei sa ramana Parc Natural, asa cum este acum si sa fie folosita doar la turism. Din punctul meu de vedere este o zona mai virgina decat Delta Dunarii”, a declarat presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu
Parcul Natural „Balta Mica a Brailei” ar putea deveni punct turistic, cel putin asta promit autoritatile locale. Astfel, anul trecut, in ultima sedinta ordinara a Consiliului Judetean Braila, consilierii au aprobat, in unanimitate, trecerea Insulei Mici a Brailei din domeniul public al statului, in domeniul public al judetului. In acest context, conducerea judetului promite sa asigure climatul necesar realizarii unor pensiuni, case de vacanta, dar si amenajarea si dotarea corespunzatoare a traseelor turistice din zona.
Dupa cum este notificat in raportul intocmit de CJ, Parcul Natural „Balta Mica a Brailei” este alcatuit dintr-o salba de sapte insule si ostroave mari, care au habitate impresionante prin bogatia avifaunei acvatice. Categoriile de turism ce se pot desfasura in zona sunt: ecoturismul, turismul educational, turismul stiintific precum si servicii de turism adresate admiratorilor de pasari, dar si turismul nautic. „Potentialul turistic, la nivelul intregului parc, a fost calculat la circa 9.000 de turisti/an, pentru un sejur de mediu 5 zile. Consiliul Judetean Braila va actiona direct pentru conservarea biodiversitatii, dezvoltarii durabile pe termen scurt si mediu, prin imbunatatirea sistemelor regionale de monitorizare a prevederilor riscurilor, valorificarea resurselor regenerabile de energie, protectia patrimoniului natural si cultural, ca parte a dezvoltarii integrate”, se specifica in raportul inaintat consilierilor judeteni.
Cu alte cuvinte, ideea ar fi ca sub coordonarea Consiliului Judetean, consiliile locale ale localitatilor din apropierea parcului (Chiscani, Gropeni, Tichilesti, Stancuta, Bertestii de Jos si Marasu) sa se implice in amenajarea pensiunilor, caselor de vacanta, punctelor turistice, centrelor de vizitare si informare, dar si amenajarea si dotarea corespunzatoare a celor 14 trasee turistice.
„Stiti ca este o dorinta mai veche a noastra, a brailenilor. Eu sper sa fie un inceput si sa se continue cu trecerea terenurilor ADS din zona nationala, in zona judetului, aici insemnand peste 60.000-70.000 ha, care ne-ar asigura o stabilitate ca si sursa pentru anii viitori. Daca se intampla lucrul acesta – si stiti ca ne-a fost promis nu numai noua ci si altora -, ar fi un lucru normal. Am discutat si cu Galatiul, dar si cu Tulcea. Galatiul este interesat de acest proiect, alaturi de noi, mai ales ca vine regionalizarea. Trebuie sa ne gandim ca Insula Mica a Brailei sa ramana Parc Natural, asa cum este acum si sa fie folosita doar la turism. Din punctul meu de vedere este o zona mai virgina decat Delta Dunarii. Se mentin aceleasi structuri, se mentin proiectele europene care sunt, deci nu se intampla absolut nimic altceva decat sa ne orientam sa facem turism acolo”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu.
Proiectul de hotarare a fost votat in unanimitate, nu inainte de a fi comentat de consilierul PDL, Silviu Radu. „Mi-as dori sa nu mai concesionam lucrurile pe care le luam”, a declarat acesta. „Le-am concesionat intotdeauna prin voturile dumneavoastra”, a fost replica sefului CJ.