Primaria Iasi condusa de PSD-istul Gheorghe Nichita va amenaja in 2008, an electoral, parcuri, scuaruri si alei pe 9.800 de metri patrati de teren din intravilanul orasului.
Proiectul a fost aprobat ieri de consilierii locali, finantarea urmand sa fie asigurata in cadrul „Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”, initiat printr-o ordonanta guvernamentala din luna iunie a acestui an.
In ciuda proiectului avizat ieri, Iasiul se afla inca mult in urma normelor UE, care impun amenajarea a cel putin 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.
Deficit de 210 hectare
Dintr-un calcul facut de specialistii primariei reiese ca, in acest moment, fiecare iesean ar dispune de 20 de metri patrati de spatiu verde. In aceste conditii, municipalitatea ar trebui sa proiecteze in cel mai scurt timp amenajarea a 210 hectare de spatiu verde pentru a se incadra in normele europene.
Conform proiectului de ieri, s-a dispus transformarea unui hectar de teren din municipiu in spatiu verde, adica de peste 200 de ori mai putin pana la limita europeana. „Proiectul de azi este facut superficial. Sunt atatea alte zone in oras care puteau fi luate in considerare. Mai ales in centrul orasului care s-a umplut de betoane”, a declarat Tiberiu Brailean, consilier local PD.
De cealalta parte, municipalitatea se plange ca nu poate fi gasita o suprafata mai mare din cauza proceselor de retrocedare nefinalizate.
„Initial noi am propus 12 locuri in oras pentru proiectul de finantare pe care urmeaza sa-l depunem la guvern. Nu ne-au fost aprobate decat patru, din cauza ca suprafetele respective sunt in curs de retrocedare”, a declarat Luminita Salceanu, seful Directiei de Servicii Publice Municipale.
WC de 100.000 de euro
In cunoscutul Parc Copou din Iasi este pe cale sa se construiasca cea mai scumpa toaleta publica din Romania. Consilierii locali au aprobat ieri, la propunerea primarului Nichita, un proiect prin care s-a dispus alocarea a 100.000 de euro de la bugetul local pentru reabilitarea grupului sanitar din parc. Constructia de 80 de metri patrati ar urma sa fie dotata cu instalatii de ventilatie si de „incalzire centrala termica murala pe gaz”, conform notei de fundamentare.
Sursa: Evenimentul Zilei