Parerea autoritatilor – Alocatia cainilor, mai mare decat cea a copiilor

Adoptii CainiNu ii mai eutanasiaza, dar ii lasa sa se omoare intre ei.
Un copil primeste de la stat o alocatie lunara de 40 de lei, in timp ce pentru un maidanez autoritatile cheltuiesc intre 400 si 750 de lei.
alocatie pentru caini maidanezi
Locuitorii de la oras platesc lunar bani grei pentru strangerea cainilor vagabonzi. Primariile ii irosesc, fara ca problema sa fie rezolvata.

750 de lei pe luna. Atat platesc localnicii din Radauti pentru intretinerea unui caine comunitar intr-un adapost. Cel putin asa reiese din facturile eliberate de societatea „Servicii Comunale” pentru primaria din localitate.

Astfel, ingrijirea celor 80 de caini aflati la padoc este taxata cu 60.000 de lei lunar, ceea ce inseamna in medie 750 de lei pe cap de maidanez. Primarul Aurel Olarean spune ca s-a speriat de facturile primite si a refuzat sa le achite. „Pentru caini n-am bani. Sunt pensii de 500 de lei, si eu sa dau 150 de euro pentru un caine? Nu-mi permit luxul asta!”, a declarat Olarean.

Seful societatii spune ca va actiona Primaria in judecata pentru recuperarea restantelor, care se ridica la cateva sute de mii de lei. „Contractul a fost incheiat in noiembrie anul trecut, iar vechea administratie locala a mai platit cate ceva. Actuala conducere a Primariei nu a platit nimic. Singura cale de a recupera debitele restante este prin instanta”, a spus Nistor Tatar, directorul SC Servicii Comunale Radauti.

Peste 400 de lei de maidanez in Bucuresti

La Focsani, ca si la Bucuresti, costul unui caine comunitar cazat intr-un adapost este de peste 400 de lei pe luna. Potrivit declaratiilor Simonei Panaitescu, sefa Administratiei pentru Supravegherea Animalelor din Capitala (ASA), suma acopera hrana zilnica – 7,9 lei, utilitatile – 99 lei, sterilizarea – 66,18 lei, anestezia patrupedelor, plus alte materiale sanitare si medicamente.

„Anul trecut, lucrurile stateau altfel. Daca dupa zece zile cainii nu erau adoptati, ii eutanasiam. Asa aveam loc in adaposturi. Anul acesta, legea s-a schimbat, dar e mai rau. Adaposturile sunt pline, iar cainii adoptati de catre ONG-uri ajung iar in strada”, ne-a declarat Simona Panaitescu.

Panaitescu spune ca din luna iulie si pana acum organizatiile nonguvernamentale au adoptat 1.000 de maidanezi. „Unde sunt aceste patrupede? Cu totii ii vedem pe strazi. Sunt acei catei cu cercelusi in ureche. Noi ii ridicam de pe strazi, la sesizarea cetatenilor. ONG-urile ii adopta, dupa care nu se mai stie unde ajung”, a subliniat Simona Panaitescu, sefa ASA.

Banii se duc, problema ramane

Sistemul ar putea fi numit „circuitul cainilor in natura”. Patrupedele sunt adunate de pe strazi, identificate, hranite, sterilizate si adoptate de iubitorii de animale. Apoi ajung din nou in strada. Daca tinem cont de faptul ca pe strazile Capitalei sunt cam 50.000 de caini fara stapan, potrivit estimarilor oficiale, sistemul actual este de natura sa cheltuiasca in van banii bucurestenilor mult timp de acum inainte.

600 de lei indemnizatia pentru mame

Ceea ce pot face autoritatile pentru maidanezi nu pot face si pentru copii. Prin comparatie, alocatia unui copil internat in
spital este de 241 de lei pe luna, iar cea pentru un nou-nascut, de 200 de lei. Chiar si aceste sume par mari raportate la cuantumul alocatiei pe care copiii cu varste intre 2 si 18 ani o primesc de la stat – 40 de lei pe luna.

Din acesti bani, parintii nu pot cumpara nici macar doua carti pentru scoala. Daca ne gandim ca pensia minima garantata este in Romania de 300 de lei, iar nivelul salariului minim a ajuns la 540 de lei lunar rezulta ca in ochii autoritatilor nicio categorie sociala nu este la fel de importanta ca maidanezii. Daca banii dati de autoritati din buzunarul public ajung intr-adevar la cainii vagabonzi, aceasta este o alta poveste.

2.480 de lei pentru un detinut

Costul lunar al unui detinut este de 2.480 de lei. Cheltuielile acopera:

hrana
utilitatile
medicamentele
materialele sanitare cheltuielile de personal
rechizitele
materialele educative,
carburantii necesari pentru transportul la instantele de judecata si la spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii Publice si a Ministerului de Interne si al Reformei Administrative

10 zile de intretinere, 173 de lei

Ingrijirea unui caine fara stapan timp de 10 zile costa 173.58 lei, bani cheltuiti din bugetul Primariei Bucuresti, astfel:

hrana caine (300 gr./zi) – 10 zile – 7.9 lei
utilitati – 99.5 lei
sterilizare – 66.18 lei
anestezie – 0.49 lei
medicamente – 11.43 lei
materiale sanitare + dezinfectante – 36.76 lei
identificare – 17.5 lei

TOTAL =173.58 LEI

Anul trecut, lucrurile stateau altfel. Daca dupa zece zile cainii nu erau adoptati, ii eutanasiam. Asa aveam loc in adaposturi. Anul acesta legea s-a schimbat. E mai rau. Adaposturile sunt pline, iar cainii adoptati de catre ONG-uri ajung iar in strada

Simona Panaitescu, sefa Administratiei pentru Supravegherea Animalelor din Capitala

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *