Parlamentarii UE restrictioneaza folosirea pesticidelor

  0
  320

  Agricultorii europeni nu vor mai putea pulveriza pesticidele peste culturi si nici nu le vor mai putea utiliza in preajma cursurilor de apa. Masurile au fost adoptate prin votul deputatilor europeni, insa vor intra in vigoare de abia dupa definitivarea unei noi directive privind utilizarea durabila a pesticidelor. Parlamentul (PE) a sprijinit si un amendament aferent documentului, conform caruia fermierii ar fi trebuit sa-si informeze vecinii inaintea utilizarii acestor substante. Totodata, utilizarea pesticidelor ar trebui interzisa sau restrictionata la minimum in locurile publice, cum sunt parcurile, gradinile si zonele sanitare.

  Statele membre vor trebui sa stabileasca planuri nationale de actiune pentru reducerea utilizarii pesticidelor, dar comisia a propus ca detaliile in aceasta privinta sa fie stabilite de statele membre. Lista cu substantele active care sunt ingredientele cheie ale pesticidelor va fi aprobata la nivel european, iar produsele noi (pesticidele) vor fi autorizate la nivel national in baza acesteia. Comisia Europeana (CE) a propus ca cele mai multe substante noi sa fie aprobate initial pentru o perioada de 10 ani, iar cele cu grad scazut de risc pentru 15 ani. Cele care ar putea fi inlocuite de substante mai putin toxice vor fi aprobate doar pentru 7 ani. PE a decis ca substituirile ulterioare sa fie aprobate pentru perioade de maximum zece ani.

  Europarlamentarii nu au fost de acord cu CE, votand impotriva propunerii de a imparti UE in trei zone geografice: nord, centru si sud.

  Sursa: Curentul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.