Parlamentul European (PE) a cerut, vineri, Comisiei Europene (CE) sa extinda, din 2012, aplicarea cerintelor de proiectare ecologica la toate produsele, nu doar la cele consumatoare de energie, precum echipamentele electrice si electronice, potrivit unui comunicat al institutiei.
produse ecologice
Astfel, cerintele de proiectare ecologica ar putea fi aplicate si produselor care pot contribui la reducerea consumului energetic, precum ferestrele, produsele utilizate in constructii, materialele de izolatie, detergentii si dispozitivele de utilizare a apei.

Proiectarea ecologica are ca scop reducerea impactului produselor asupra mediului, inclusiv reducerea de energie pe tot parcursul ciclului de viata al produsului.

In afara de comportamentul consumatorului, exista doua modalitati de reducere a energiei consumate de produse, respectiv o etichetare adecvata de informare a consumatorului cu privire la consumul real de energie (de exemplu, etichetele energetice traditionale impart produsele in categorii energetice de la A la G, A ++ indicand un consum foarte economic) si cerinte legate de eficienta energetica a produselor, impuse deja in stadiul de proiectare.

Extinderea aplicarii cerintelor de proiectare ecologica la produsele cu impact energetic, precum ferestrele sau robinetele, este un prim pas spre o politica a produselor ecologice mai ambitioasa. “In viitor, este necesar ca cerintele de proiectare ecologica sa se aplice tuturor produselor”, se mai arata in comunicat.

Europarlamentarii considera ca prin crearea unei economii bazate pe utilizarea eficienta a resurselor si cu emisii reduse de carbon va fi stimulata si competitivitatea.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.