Pasii marelui salt spatial al umanitatii

In 2007 se aniverseaza o jumatate de secol de la prima tentativa a oamenilor facuta pentru cucerirea spatiului. Din acest motiv, acest an a fost dedicat astronautilor si tuturor celor care au contribuit, intr-un fel sau altul, la depasirea limitelor pamantesti.

Din curiozitate, din dorinta de a explora tot mai multe taramuri necunoscute, din nevoia de a gasi raspunsuri, din motive de siguranta, din ratiuni stiintifice, oamenii s-au simtit dintotdeauna atrasi de intinderile nesfarsite ale cerurilor. In ultimii 50 de ani, au fost facuti primii pasi, poate cei mai importanti, catre cunoasterea mai aprofundata a spatiului. Si, cine stie, poate acolo se vor gasi solutii pentru probleme „pamantesti” arzatoare, cum ar fi scaderea dramatica a resurselor de apa, salvarea unor specii de flora si fauna, reducerea otravurilor care fac deja parte din viata de zi cu zi, preintampinarea si prevenirea unor catastrofe naturale.

Acum o jumatate de secol, un zbor interstelar era de neconceput. Intr-o perioada incredibil de scurta, omul a inventat obiectele si masinariile zburatoare necesare pentru a ajunge pana la stele si a pornit, cu un curaj demn de cele mai mari fapte de eroism, spre explorarea spatiului necunoscut. Astazi, iesirea in cosmos, fie a unui robot ori a unei navete cu echipaj uman la bord, nu mai constituie o stire de senzatie. La inceputul lunii august, NASA a lansat sonda martiana Phoenix, care exploreaza deja, in premiera mondiala, regiunile arctice ale „planetei rosii”, cum mai este denumita Marte, in cautarea unui cat de mic semn de viata.

Deocamdata, gasirea acestuia pare cel putin improbabila, din cauza conditiilor mai mult decat aride si neprietenoase de pe Marte. Din acest motiv, un cunoscut astronaut francez, Jean-Loup Chretien, a marturisit recent ca, de fapt, conditiile de mediu de pe anumite planete „ne fac, in realitate, sa apreciem mai mult paradisul pe care il avem pe Terra, pe care trebuie sa-l pastram cu orice pret, in toate dimensiunile sale ambientale si culturale”. Specialistii continuau sa viseze insa la ziua in care (cel putin) orbita circumterestra va fi populata, iar oamenii vor putea locui si pe alte planete.

Spatiul constituie o atractie irezistibila pentru multi savanti care spera ca de acolo ar putea veni rezolvarea unor probleme arzatoare de pe Terra, cum ar fi, spre exemplu, imputinarea resurselor energetice traditionale. Din pacate, accidente precum Challenger sau Columbia au redus mult din acest entuziasm „spatial”. Aceasta nu inseamna insa ca pasii facuti pana acum in domeniul explorarilor cosmice isi pierd ceva din importanta lor extraordinara pentru istoria omenirii.

Citeste articolul Pasii marelui salt spatial al umanitatii integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *