Pasionatii de mediu pot fi ecologisti cu diploma universitara

Pasionatii de mediu pot fi ecologisti cu diploma universitara

Desi are o Facultate de Protectia Mediului, Universitatea din Oradea nu avea o specializare de ecologie propriu-zisa, unde tinerii sa si invete teoria aferenta, stiintific.

Asa s-a infiintat, in 2008, la initiativa unor cadre ale Facultatii de Stiinte, specializarea Ecologie si Protectia Mediului, care de atunci scoleste an de an circa 30 de tineri.

Omenire fara perspective

Absolventa a Facultatii de Biologie a Universitatii clujene Babes-Bolyai, Diana Cupsa lucreaza la Universitatea oradeana din 1993. Ajunsa intre timp conferentiar, de anul trecut este si directorul Departamentului de Biologie. Si-a ales meseria din pasiune, atat pentru biologie, cat si pentru pedagogie. Insa mai are un domeniu de interes: natura si ecologia, stiinta protejarii ei. Absolut firesc, fiindca pune cel mai mare pret pe viata.

In 2008, a fost unul dintre universitarii care a dorit infiintarea in cadrul facultatii a specializarii de Ecologie si Protectia Mediului. „Aveam la Oradea Facultatea de Protectia Mediului, dar acolo nu exista acest domeniu de studii”, spune Diana, explicand legatura intre specializare si specificul facultatii: „Ecologia este o disciplina fundamental biologica. Daca nu cunosti organismele, nu poti vorbi despre relatia intre ele ori despre relatia lor cu mediul”.

Diana este absolut convinsa de necesitatea unei baze teoretice, stiintifice, in ecologie, mai cu seama ca in Romania, ca in alte tari, se cheltuie mult pe ecologia de fatada, adica pe seminarii ori conferinte, fara a se pune accent pe lucrurile concrete, precum schimbarea de optica a societatii. „Pretentiile noastre, ca omenire, sunt tot mai mari, dar resursele se apropie de limita si noi nu gandim in perspectiva”, zice universitarul.

Teorie si practica

Cu 40 de locuri disponibile, specializarea aduna anual la admitere in jur de 30 de studenti dornici sa inteleaga si sa invete ecologia de-a fir a par. „Locurile bugetate se ocupa intotdeauna. Nu ne putem lauda cu un numar foarte mare de studenti, pentru ca acesta nu e un domeniu din care sa te imbogatesti”, spune profesoara.

In plus, cerintele sunt mari. La Ecologie, studentii invata biologie, fizica, chimie, geografie, pe langa fundamentele ce tin propriu-zis de ecologie: sisteme de mediu, interactiunea intre acestea, factorii care le influenteaza, ecologia populatiilor, interactiunea om-natura, poluarea si masuri pentru prevenirea si combaterea ei. „In general, studentii urmeaza aceasta specializare pentru ca sunt cu adevarat interesati. Iar dupa ce iesim in teren, le place si mai mult”, precizeaza Diana.

Dupa ce dobandesc cateva notiuni teoretice, studentii ies „in teren”, pentru a studia pe viu mediul ce trebuie ocrotit. Viziteaza rezervatii naturale, pentru a intelege concret motivele pentru care acestea trebuie protejate, studiaza habitatele si influenta omului asupra lor. Cautand, totodata, si solutii pentru a le ocroti…

Sanse de angajare

In aceasta vara, va absolvi cea de-a doua generatie de ecologisti profesionisti, fapt ce le face pe cele aproximativ 20 de cadre care predau aici foarte mandre de munca lor. Dar bucuria si mai mare vine atunci cand tinerii absolventi ajung sa lucreze in domeniu.

„Tinerii nostri colegi pot lucra in institutii precum Agentia pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu ori in primarii, ca inspectori de mediu. Se mai pot angaja la administratii de arii protejate si, bineinteles, in invatamant”, spune Diana, precizand ca educatia este, deocamdata, domeniul in care se indreapta cei mai multi dintre absolventi, dezamagiti de blocarea angajarilor in sistemul public.

Studentii care vor sa faca o cariera in ecologie activeaza ca voluntari in ONG-uri de mediu si se implica si in proiectele facultatii. „Am facut diferite cercetari in rezervatii naturale, elaborari de planuri de management, monitorizari. In toate i-am implicat si pe ei, ca sa fie cat mai familiarizati cu domeniul”, spune sefa de departament. Pentru ca, atat ca profesor, cat si ca ecologist practicant, Diana isi doreste ca studentii ei sa nu ingroase numerele somerilor cu diplome, ci sa faca ceva palpabil in domeniul pentru care s-au pregatit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *