Patru localitati, poluate de o ferma

O ferma de crestere a porcilor, finantata din bani europeni, da mari batai de cap oamenilor din patru localitati de langa Drobeta Turnu Severin. Acestia se plang ca nu mai pot iesi din case din cauza mirosului insuportabil de fecale.
porci
In localitatea Schiteiesti, situata la sapte kilometri de Drobeta Turnu Severin, firma Com Prod Aliment a inceput sa creasca, in urma cu un an, 3.000 de porci. Toate au fost bune si frumoase pana cand angajatii fermei de porci au inceput sa arunce dejectiile animalelor pe terenurile agricole de la marginea localitatii. Mirosul insuportabil se simte chiar si la zece kilometri, fapt pentru care in ultima perioada localnici din Halanga, Izvorul Barzii, Malovat si Schiteiesti au trimis sute de sesizari la Agentia pentru Protectia Mediului. „Am primit sesizari cu privire la ferma de porci din Schinteiesti, in care oamenii se plang ca nu mai suporta mirosul. Vom analiza situatia si vom vedea ce putem face”, a declarat Mircea Nicolae, inspector la Garda de Mediu Mehedinti. Terenul pe care odata se cultiva porumb era foarte roditor, dar acum totul este negru, iar graul semanat in toamna se usuca. „Toti oamenii care au recolte pe aici sunt constienti ca nu se mai aleg cu nimic. Se vede ca graul este ingalbenit si se va usca. Nu este posibil ce se intampla!”, a spus Constantin Dinca, un localnic.

„Isi bat joc de noi!”

Cei care locuiesc in apropierea fermei de porci spun ca, atunci cand ploua mai mult, dejectiile ajung in curtile lor.
„Noi locuim la cateva zeci de metri de ferma si nu numai ca simtim mirosul, dar ii si vedem cand se duc cu tractorul si imprastie mizeriile de la porci. Isi bat joc de noi! Cand iesim in curte trebuie sa ne acoperim nasul, ca nu putem rezista”, a mai spus o femeie.
„Miroase foarte urat. Am facut si noi sesizari, dar nu cred ca s-a rezolvat ceva”, a spus educatoarea gradinitei din Schinteiesti.
Cei de la Garda de Mediu din Drobeta Turnu Severin par intrigati de ce se intampla, dar nu au luat nici o masura si, in loc de controale, ii cearta pe cei care vin sa depuna sesizari.
„Nu inteleg de ce ne tot atacati pe noi. De ce nu discutati cu conducerea fermei daca vi se pare ca noi nu facem nimic?”, se certau reprezentantii Garzii de Mediu cu localnicii.
Chiar daca i-am surprins pe angajatii fermei de porci in timp ce aruncau resturile de fecale, nimeni din conducerea firmei Com Prod Aliment nu a dorit sa ne spuna ce se intampla.
500 de oameni au facut plangeri si au denuntat atat Agentia de Mediu, cat si firma care le-a facut viata un calvar.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *