Partidul Verde: PE a ratat sansa de a vota moratoriul privind exploatarea gazelor de sist

Partidul Verde: PE a ratat sansa de a vota moratoriul privind exploatarea gazelor de sist

Partidul Verde din Romania considera ca Parlamentul European (PE) a ratat sansa de a vota moratoriul privind exploatarea gazelor de sist, potrivit unui comunicat de presa.

In ciuda riscurilor prezentate in cele doua rapoarte (sanatate si mediu)doar o treime din MEP au votat in favoarea unui moratoriu privind fracturarea hidraulica in prima dezbatere asupra gazelor de sist.

Desi moratoriului i-au lipsit cateva voturi pentru a fi aprobat, versinea finala identifica o serie de riscuri pentru clima, mediu si sanatate care sunt asociate hidrocarburilor neconventionale.

In urma votului de astazi din Parlamentul European, Comisarul pentru Mediu, Janez Pototnik, a declarat: „Salut votul Parlamentului de astazi cu privire la raportul privind impactul asupra mediului al Activitatii de extractie al gazelor si petrolului de sist. Este clar ca dezvoltarea viitoare a gazelor de sist va depinde de gradul de acceptare publica a fracking-ului. Abordarea riscurilor

pentru sanatate si mediu va fi de o importanta capitala pentru industria pentru a obtine acceptarea larga al publicului si pentru ca o „licenta publica sa functioneze” in Europa”.

„Verzii din Romania, vor continua campania de informare a populatiei cu privire la riscurile pentru sanatate si mediu prin exploatarea gazelor de sist. Intrucat PE a lasat la latitudinea statelor membre sa decida in privinta acestui moratoriu, solicitam de urgenta instituirea acestuia in Romania pentru urmatorii doi ani, pana cand masurile legislative asumate de Comisia Europeana prin vocea Comisarului pentru mediu, vor adecva cadrul de reglementare astfel incat sa existe toate garantiile necesare ca orice exploatare a acestor resurse, nu va prejudicia sanatatea romanilor si dezvoltarea sustenabila a Romaniei, in beneficiul generatiilor urmatoare”, transmite biroul de presa al Partidului Verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *