Pentru al III-lea an consecutiv, “Adopta un copac” este cauza de mediu a Bucharest International Marathon.

 

Pentru al III-lea an consecutiv, “Adopta un copac” este cauza de mediu a Bucharest International Marathon.

Proiect de impadurire a terenurilor agricole degradate, “Adopta un copac!” a fost lansat de ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila in decembrie 2007 si, de atunci, a reusit sa atraga fonduri pentru plantarea a 155.000 de puieti, echivalentul unei suprafete de 24,5 de hectare. Odata plantati, puietii sunt ingrijiri timp de 5 ani prin activitati de indepartarea a buruienilor in timpul verii  si activitati de completare toamna. Dupa 5 ani, copacii sunt suficient de puternici sa se ingrijeasca singuri, dar urmeaza inca 10 ani in care padurea este monitorizata de ViitorPlus.

 

Anul acesta ne-am ales o noua locatie de impadurire a terenurilor degradate, care se va numi “Padurea Copiilor”. Aici vom planta si creste un puiet pentru fiecare nou-nascut din Bucuresti. Cu alte cuvinte, ne pregatim sa crestem o padure cu 30.000 de puieti.

Pentru ca un mediu cat mai verde inseamna sanatate pentru toti, propunem alergatorilor la Bucharest International Marathon sa sustina cauza de mediu “Adopta un copac!”

Pentru noi, problema terenurilor degradate este una vitala. De ce ?  Pentru ca in ultimul secol suprafata de teren acoperita cu padure din Romania s-a diminuat la jumatate, iar terenurile agricole degradate au ajuns sa ocupe in prezent o suprafata uriasa de ~3 milioane de ha (coform Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila). Pentru a remedia problema fondurile publice sunt insuficiente, iar finantarile europene nu ar ajunge decat pentru impadurirea a 2% din aceasta suprafata. Asadar, trebuie sa existe solutii si din partea sectorului privat.

Procesul de aducere la maturitate a copacilor insa, este unul complex, de aceea avem nevoie de cat mai multa sustinere. Acest lucru presupune: identificarea terenurilor, realizarea unui studiu tehnic conform normativelor nationale in vigoare si care tine cont de conditiile specifice locatiei alese, realizarea de pregatiri premergatoare plantarilor, strangerea de fonduri, organizarea de evenimente educationale pentru comunitatea locala, asigurarea demersurilor juridice, raportare

Alaturi de noi pana acum au fost cei 222 participanti la Crosul Padurii din 2009, 2010 cu ajutorul carora au fost stranse fonduri in valoare de 980 euro si 1255 kg deseuri de hartie pentru reciclare. In 2011, numarul sustinatorilor a ajuns la 400 si cu acest ajutor s-au strans sume pentru plantarea a 4000 de puieti.

Ne-am dori ca urmatoarea campanie de plantare sa se numeasca “Padurea Copiilor”. Pentru ca atunci cand vor creste si copiii nostri vor avea nevoie de aer curat.

In continuare, invitam orice persoana pasionata de alergare sa fie alaturi de proiectul nostru de impadurire. Informatii legate de sustinurea cauzei „Padurea Copiilor” gasiti pe site-ul ViitorPlus http://www.viitorplus.ro/Pdurea-Copiilor-228

Cu fiecare pas, “Padurea Copiilor” prinde viata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *