Pepiniera de plopi hibrizi pentru energie “verde”

In comuna aradeana Bata va fi infiintata o pepiniera de plopi hibrizi, de pe urma carora localnicii vor beneficia de energie termica si electrica.Cele trei milioane de puieti care vor fi plantati sunt obtinuti intr-un laborator special de catre o companie germana. Plopii vor ajunge la maturitate in doar cinci ani.
plopi hibrizi
Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, a spus ca germanii au luat in arenda 100 de hectare de teren, pe care va fi amenajata pepiniera.

“In niciun caz hibridarea puietilor nu a fost obtinuta prin modificare genetica. Calitatea plopilor este certificata de documente, mai ales in contextul in care comuna Bata reprezinta un sit protejat Natura 2000”, ne-a precizat Micurescu.

Compania germana a dus deja la Bata 500.000 de puieti de plop hibrid si intentioneaza ca pana la sfarsitul verii sa planteze trei milioane de puieti. Hibridul de plop are o mare valoare calorica, similara lemnului de esenta tare si are o crestere rapida.

Apa din mures

Puietii se cultiva in conditii riguroase, avand nevoie de multa apa pentru crestere si dezvoltare, potrivit primarului. Micurescu a mai spus ca apa necesara este asigurata de raul Mures, care curge prin apropierea comunei Bata.

Dupa cinci ani de la plantare, hibrizii de plop se recolteaza, se toaca si se bricheteaza. Produsul obtinut va fi folosit in centralele termice de producere a energiei electrice si termice. Reprezentantii companiei germane au transportat la Bata utilajele necesare plantarii puietilor, precum si pe cele folosite la irigarea lor.

“Vom furniza energie in reteaua nationala”

Micurescu a mai adaugat ca plopii vor ajunge la maturitate in circa cinci ani. Potrivit primarului, exista la nivelul comunei Bata un proiect de constructie a unei microcentrale ce va fi alimentata cu produsele obtinute din plopii hibrizi. “Prin aceasta centrala vom reusi sa furnizam energie -verde- in reteaua nationala, asa cum se face in tarile occidentale. Acesta este de fapt si scopul final al exploatarii pepinierei de plopi”, a mai spus primarul.

Sursa: Adevarul

Articolul precedentLegume fara certificat de calitate
Articolul următorDulce anticancerigen

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente