Pericolul de poluare de la Colbu a trecut

Ca urmare a precipitatiilor abundente cazute in data de 26.07.2008, in zona iazurilor miniere Colbu I si Colbu II (jud. Maramures) – detinator SC Remin SA Baia Mare-Borsa, precum si a materialelor aluvionare transportate de pararul Colbu, galeria hidrotehnica care tranzita apele pluviale s-a obturat, ulterior digul iazului Colbu II a cedat, iar apele s-au scurs in iazul Colbu I.
colbu poluare
Din cauza cresterii rapide a nivelului apei in iazul Colbu I s-a creat o bresa in digul de contur partea stanga prin care s-a evacuat apa pe drumul de acces dintre cele doua iazuri.

Constructorul Petrom Service SRl actioneaza cu echipele de interventie si cu utilajele din dotare pentru lucrari de remediere ale avariilor. Administratia Nationala Apele Romane monitorizeaza calitatea apei aval de cele doua iazuri.

In zona s-a aflat, Dna Secretar de stat Lucia Ana Varga care a solicitat CONVERSMIN S.A. si constructorului care realizeza lucrarile de reecologizare ale celor doua iazuri, marirea efectivelor de oameni si utilaje in vederea urgentarii punerii in siguranta a barajului.

La aceasta ora nu mai exista pericolul poluarii raului Cisla (afluent al raului Viseu), avand in vedere lucrarile realizate de barare cu dig de pamant a materialului deversat. Specialistii AN Apele Romane au recoltat probe de apa in fiecare ora (in intervalul 26 iulie ora 21:30 – 28 iulie) de pe Raul Cisla aval iazuri, precum si de pe raul Viseu si Tisa. Probele analizate se incadreaza in limitele normale de calitate.

In acest moment in bazinul Tisei au fist ridicate codurile de avetizare hidrologica. De asemenea, precipitatiile se vor situa pana in data de 4 august in limta a 10-20 l/mp.

Sursa: E-Strada Maramureseana

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente