Peste 20 de tone de adeziv pentru lemn s-au scurs in raul maramuresean Rona dupa un accident rutier

Comisarii de mediu din judetul Maramures au intrat in alerta miercuri dupa-amiaza, dupa ce o cisterna care transporta adeziv pentru lemn a fost implicata intr-un accident rutier in apropiere de raul Rona, pe drumul din pasul Hera, iar incarcatura s-a scurs in rau.

Comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Claudia Simion, a declarat ca 22,5 tone de adeziv, din cele 23 de tone care erau transportate, s-au scurs pe versantul unde s-a rasturnat masina si au ajuns in raul Rona.

Prezenta substantei s-a depistat pe o suprafata de un kilometru. Comisarii de mediu au aratat ca substanta nu este insa atat de toxica pentru mediu si om, dar ca pot aparea probleme daca se ingereaza cu apa potabila.

„In contact cu apa, cleiul se coaguleaza. Este usor periculoasa in apa si nu e bine a se ingera ca apa potabila. Cleiul nu este inclus in categoria substantelor toxice pentru om si mediu. Pentru ca in raul Rona exista o priza de captare in aval ce alimenteaza localitatea Rona de Sus, s-a inchis aceasta captare pentru 48 de ore”, a afirmat Claudia Simon.

Comisarii de mediu maramureseni au luat imediat legatura cu firma din Suceava de care apartine cisterna implicata in evenimentul rutier. Claudia Simion a mai spus ca in continuare se fac cercetari impreuna cu ajutorul celor din Suceava, pentru a se pune la punct toate detaliile legate de analiza substantelor utilizate.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *