Peste 2,3 mil. euro, amenzile date pentru taierea ilegala a padurilor

Peste 900 de hectare de p?dure - rase ilegal de pe fa?a p?mântului
Peste 2,3 mil. euro, amenzile date pentru taierea ilegala a padurilor
Peste 2,3 mil. euro, amenzile date pentru taierea ilegala a padurilor

In primele noua luni din 2013 s-au constatat taieri ilegale de arbori in volum de 843.422 mc si s-au aplicat un numar de 11.250 de contraventii

Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura a sesizat institutiile abilitate in vederea cercetarilor penale intr-un numar de 2.672 de cazuri

Cele mai stringente probleme ale padurilor din Romania, dupa cum recunoaste chiar Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, sunt taierile ilegale, defrisarile necontrolate si reimpaduririle insuficiente.
„Cauzele acestor probleme sunt in principal din cauza legislatiei care a ramas in urma cu schimbarile din acest domeniu, in special cu  schimbarea regimului proprietatii, in acest moment aproape 50% din suprafata padurilor din Romania sunt in administrarea ocoalelor private”, a informat Departamentul la cererea Curierului National.
Potrivit acestuia, in primele noua luni ale anului trecut, personalul silvic din subordinea Departamentului „a constatat taieri ilegale de arbori in volum de 843.422 mc si a aplicat un numar de 11.250 de contraventii, cu o valoare a amenzilor de 10.536.108 lei”.
„Pentru abateri de la regimul silvic, Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, prin personalul silvic din subordine a sesizat institutiile abilitate in vederea cercetarilor penale intr-un numar de 2.672 de cazuri identificate ca si infractiuni silvice. Avand in vedere schimbarea rapida a proprietatii padurii prin legile retrocedarii pe de o parte si presiunea economica enorma asupra acestora, pe de alta parte, Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura a initiat deja si va sustine adaptarea reglementarilor din domeniul padurilor in situatia actuala a fondului forestier. In acelasi timp se va intari sistemul de paza si control printr-o actiune de reorganizare si eficientizare a acestuia”, a informat institutia.

Inundatii si alunecari de teren

Departamentul subliniaza in raspunsul remis redactiei efectele taierilor ilegale de paduri: „Alunecari de teren, inundatii, colmatarea cursurilor de apa, accentuarea efectelor fenomenelor meteorologice extreme – in special seceta si mai ales scaderea calitatii vietii datorita diminuarii efectului pe care il are padurea asupra aerului pe care il respiram (plamanul verde al planetei)”.
„Odata cu taierile masive de paduri inundatiile sunt din ce in ce mai intense si mai distructive si este nevoie de investitii foarte mari pentru a apara viata si bunurile oamenilor. Ca sa vorbim in cifre conform raportului Curtii de Conturi volumul taierilor ilegale, in perioada 1990-2011 este de peste 80 milioane mc, de pe o suprafata ce depaseste 366.000 ha. Valoarea estimata a acestor taieri este de cel putin cinci miliarde euro”, se arata in raspunsul departamentului.

Trebuie modificata legislatia

Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura a propus modificarea Codului Silvic prin introducerea unor categorii de masuri majore referitoare la limitarea exploatarii abuzive a padurilor, masuri speciale pentru micii proprietari – suprafete mai mici de 10 hectare, precum si masuri de intarire a controlului si sanctiuni in cazul nerespectarii prevederilor legale.
Astfel, gestionarea durabila a padurilor se poate face prin interzicerea vanzarii  masei lemnoase „pe picior” (adica agentii economici si populatia vor putea achizitiona lemnul necesar doar la drumul forestier fara a mai avea acces in padure”, urmand ca exploatarea   masei lemnoase sa se faca numai  prin licitatie publica pentru padurile proprietate publica, prin agenti economici atestati.
O alta masura propusa de Departament este interzicerea compensarii cu lemn a serviciilor de exploatare. „Comercializarea masei lemnoase se poate face doar in urma sortarii pe platformele primare (drum forestier) iar lemnul provenit din padurile proprietate publica se vinde doar prin licitatie”, noteaza Departamentul, fara a omite sa aminteasca reglementarea recoltarii masei lemnoase prin interzicerea recoltarii anticipate a acesteia, fara posibilitatea depasirii volumului aprobat anual a fi recoltat din paduri  prin amenajamente silvice.

Masuri speciale pentru micii proprietari 

Departamentul propune si interzicerea  exploatarii masei lemnoase de catre micii proprietari, acestia urmand sa beneficieze de o compensatie anuala constand in masa lemnoasa asigurata de administratorul proprietatii (fiecare proprietar va fi obligat sa aiba un contract de administrare cu un ocol silvic pentru a primi compensatia). Proprietarul va putea sa opteze pentru acordarea compensatiei anuale de 2 mc/an/ha sau asocierea in vederea exploatarii.
Se impune, de asemenea, administrarea judicioasa a fondului forestier national  „pe baza principiului teritorialitatii, cu solutii privind administrarea micilor proprietati forestiere pentru care in prezent nu sunt asigurate administrarea sau serviciile silvice (circa 500.000 ha)”.

Mai multe controale si sanctiuni

Printre propunerile Departamentului se numara si obligativitatea personalului silvic de a detine autorizatie de practica, in cazul unor abateri grave de la regimul silvic autorizatia putandu-se suspenda sau retrage.
„Transportul masei lemnoase se va face doar in timpul  zilei. Reglementarea pedepselor se va face in conformitate cu legea penala a faptelor de taiere, furt si distrugere, fara drept, a arborilor din paduri, indiferent de volum sau valoare. In prezent, prin Codul Silvic se reglementeaza sanctionarea faptelor care constituie infractiuni numai daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei”, a informat Departamentul.
Nu in ultimul rand, noile reglementari vor stabili durata de valabilitate a avizelor de insotire a materialelor lemnoase, in functie de distanta de la padure la destinatie, astfel incat aceasta sa fie redusa fata de perioada de valabilitate reglementata in prezent, care este de 72 de ore.
Tododata se va interzice divizarea proprietatii forestiere sub limita de 1 ha  prin acte juridice translative de proprietate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *