Peste 9.000 de persoane au murit in urma seismului din China

0
387

Un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, produs luni in China, s-a soldat cu 9219 morti in opt regiuni ale tarii, informeaza France Presse. Epicentrul cutremurului a fost localizat in provincia chineza Sichuan.

Mii de persoane au fost ranite. Provinciile Gansu, nord-vest, Yunnan, sud-vest, ca si municipalitatea Chongqing din sud-vest au fost afectate si autoritatile se tem ca bilantul victimelor, care creste de la ora la ora, va fi mult mai mare. Numeroase cladiri s-au prabusit, iar in districtul Beichuan 80% dintre cladiri au fost distruse.

Aceasta regiune se afla la circa 90 kilometri nord-est de Wenchuan, oras cu 118.000 locuitori din Sichuan si locul in care a fost localizat epicentrul seismului produs la doar zece kilometri adancime. Un angajat al biroului de seismologie a spus ca „numeroase case” s-au prabusit, ceea ce poate insemna foarte multe victime, in localitatea Dujiangyan, din apropiere de epicentru.
Circa 850 de liceeni se aflau luni seara prinsi sub daramaturi dupa ce cladirea in care se aflau s-a prabusit. 50 de decese sunt confirmate. Tot in aceasta provincie, a priori cea mai afectata, doua uzine de produsi chimici s-au prabusit, sute de angajati fiind prinsi sub daramaturi.

Premierul chinez a vorbit despre un „dezastru”. Localnicii din Chengdu, capitala Sichuan, au explicat ca au simtit o zguduitura puternica, ce a spart geamurile, dar nu au vorbit despre victime. Aeroporul international local a fost temporar inchis, dar transportul public si reteaua de electricitate functioneaza normal.

Presedintele Hu Jintao a ordonat mobilizarea maxima: armata a fost trimisa pentru „a asista guvernul local din districtul Wenchuan in a evalua situatia si a ajuta in operatiuniler de salvare”, a explicat Tian Yixiang, ofiter al Armatei populare de eliberare.

Cutremurul a fost resimtit la mii de kilometri distanta, ca de la Shanghai la Beijing, dar si la Hong Kong, Taipei. „Totul a inceput sa se miste, era ca un vertij”, a povestit o femeie din Shanghai care lucreaza in cel mai inalt turn al orasului. La Beijing, sute de angajati au iesit in graba din birouri, cu telefoanele mobile la ureche, pentru a afla vesti despre cei apropiati. Un alt cutremur s-a produs apoi in estul capitalei, avand magnitudinea de 3,9 grade. Nu s-au semnalat victime sau pagube. Instalatiile olimpice nu au fost avariate, a informat Comitetul de organizare.

China este lovita periodic de seisme. Unul dintre cele mai puternice a facut, oficial, peste 200.000 de morti in 1979, la Tangshan, dar expertii occidentali vorbesc de 700.000 de morti.
Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.