Peste 9000 voluntari implicati in campania „Let’s Do It, Danube!”

Peste 9000 voluntari implica?i în campania „Let’s Do It, Danube!”
Peste 9000 voluntari implicati in campania „Let’s Do It, Danube!”
Peste 9000 voluntari implicati in campania „Let’s Do It, Danube!”

In perioada aprilie-iunie a acestui an, echipa „Let’s Do It, Romania!” a organizat prima editie a proiectului „Let’s Do It, Danube!”, la care au participat peste 9000 de voluntari din judetele Olt, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea si Constanta. Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Administratia Nationala „Apele Romane”, avand si sustinerea Administratiei pentru Protectia Mediului, Politia de Frontiera, Jandarmeria Romana si primarii riverane Dunarii.

Proiectul a avut ca scop desfasurarea unei ample campanii de educatie in scolile din judetele dunarene si curatarea malurilor Dunarii, chiar de Ziua Internationala a fluviului, pe 29 iunie. Organizatorii si-au propus ca, prin acest proiect, sa implica cetatenii din localitatile dunarene in multiple actiuni pentru a preveni poluarea Dunarii.

lets do danube 595In aceasta perioada, s-au desfasurat training-uri in scoli, privind protejarea mediului si a apelor, prevenirea poluarii apelor cu deseuri, colectare selectiva si reciclarea acestora; proiectarea in scoli si in cinematografe a documentarului „Dunarea, Amazonul Europei”– cel mai spectaculos film realizat de casa de productie austriaca „Science Vision” si oferit gratuit elevilor din Romania si un concurs de creatie pentru elevi cu povestile si perceptia lor despre Dunare.

De asemenea, in colaborare cu reprezentantii Administratiei Nationale „Apele Romane”, in zilele de 28 si 29 iunie, in judetele participante, s-au curatat zone atat pe Dunare, cat si in apropierea fluviului, fiind colectate peste 10.000 saci cu deseuri. Principalele deseuri colectate de voluntari au fost: plastic (pet, ambalaje, obiecte din plastic, pungi), aluminiu, sticla, scutece pentru copii, dar si alte tipuri de deseuri precum: haine, incaltaminte sau materiale de constructii.

„Multumim tuturor colegilor, cadrelor didactice, elevilor si voluntarilor care au fost implicati pe parcursul intregului proiect. In ciuda experientei dobandite in cadrul celor patru editii ale Zilei de Curatenie Nationala, am avut parte de noi provocari, Dunarea fiind un fluviu imprevizibil. Inundatiile din timpul proiectului au ingreunat atat procesul de identificare a zonelor stabilite pentru Ziua de Curatenie, cat si desfasurarea actiunii propriu-zise. Cu toate acestea, am reusit sa organizam actiunile in conditii optime si de siguranta. Ziua de Curatenie a aratat, o data in plus, ca trebuie gasite solutii pe termen lung cu privire la poluarea apelor din Romania. Ne confruntam, anual, cu inundatii cauzate inclusiv de acumularile uriase de deseuri pe Dunare, dar si pe tot bazinul hidrografic al Romaniei. Vom continua actiunea de prevenire a poluarii prin campanii de educatie in scoli si in randul populatiei. Ii asteptam pe toti romanii sa arate acelasi entuziasm si dorinta de a se implica si in alte proiecte pe care le vom lansa in curand”, a declarat Andrei Cosuleanu – director executiv „Let’s Do It, Romania!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *