Un nivel record de radiatii ultraviolete a fost inregistrat pe Terra. Avertismentul cercetatorilor

Un nivel record de radia?ii ultraviolete a fost înregistrat pe Terra. Avertismentul cercet?torilor
Un nivel record de radiatii ultraviolete a fost inregistrat pe Terra. Avertismentul cercetatorilor
Un nivel record de radiatii ultraviolete a fost inregistrat pe Terra. Avertismentul cercetatorilor

Cercetatorii americani si germani au masurat nivelul de radiatii ultraviolete in Anzii bolivieni, iar nivelul este cu mult peste limita considerata sigura pentru formele de viata. Este un nivel record, cel mai mare inregistrat vreodata.

Rezultatele masuratorii au fost publicate acum in Frontiers in Environmental Science. Cercetatorii tin sa precizeze ca masuratorile nu au fost facute in Antarctica, acolo unde exista gauri in stratul de ozon.

„Vorbim de tropice, de regiuni unde exista sate si orase”, a declarat Nathalie Cabrol, de la SETI Institute and NASA Ames Research Center, sefa echipei de cercetatori.

Pentru masuratori, echipa ei a folosit instrumente realizate de European Light Dosimeter Network. Aparatele au fost montate intr-o zona care era cercetata ca parte a unui studiu despre medii similare celor martiene.

Dosimetrele au fost amplasate pe varful vulcanului Licancabur (altitudine 5.917 metri) si pe Laguna Blanca (altitudine 4.340 metri).

In aceste zone inalte, stratul de ozon este mai subtire, deci este normal sa fie inregistrate mai multe radiatii ultraviolete, dar nivelul de radiatii UV-B atins aici (280-315 nm) este fara precedent.

Datele au fost obtinute in vara anilor 2003 si 2004, iar cercetatorii sunt ingrijorati. Ei spun ca un indice UV de 11 este deja extrem, pentru ca in mod normal, la plaja, un indice maxim este de 8 sau 9.

Cu toate acestea, pe 29 decembrie 2003, aici a fost masurat un indice de 43, spune Cabrol.

Printre cauzele care au dus la aceste anomalii sunt furtunile si incendiile care au avut atunci loc in zona, dar si o eruptie solara puternica, raportata cu doua saptamani inainte de nivelul record de radiatii.

Cabrol avertizeaza ca aceasta anomalie arata ce se poate intampla daca stratul de ozon s-ar subtia la nivel global.

Razele UVB afecteaza nu doar oamenii, ci toate formele de viata, pentru ca distrug ADN-ul si fotosinteza.

Cercetatorii cred ca acest fenomen se poate repeta oricand, daca vor exista din nou factorii care l-au produs. Radiatiile inregistrate atunci erau similare celor existente pe planeta Marte in trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *