Pestera abandonata odata cu legenda ei

Cea mai faimoasa pestera din Clisura Dunarii atrage de la un an la altul tot mai putini vizitatori. Autoritatile nu sunt interesate sa exploateze un obiectiv turistic pe care multe tari si l-ar dori. Numele pesterii s-a nascut din legenda lui Iovan Iorgovan.Pestera Gaura

In judetul Caras-Severin, la doar trei kilometri mai jos de localitatea Coronini, pe drumul care leaga Moldova Noua de Orsova, se gaseste Pestera Gaura cu Musca.

In ciuda frumusetii locului si a ruinelor unei fortificatii construite in jurul anilor 1800, acest obiectiv turistic este ignorat. In primul rand, de autoritati, care nu se implica in promovarea obiectivului turistic, si in al doilea rand, de turisti, care trec chiar pe sub gura pesterii fara a sti insa de existenta ei.

Ecologistii taxeaza neimplicarea primariei

Directorul executiv al Grupului Ecologic de Colaborare Nera, Cornel Sturza, spune ca un astfel de obiectiv nu are voie sa fie tratat cu atata indiferenta. „Pestera are o poveste interesanta, iar prin acea gaura se pot vedea pe malul celalalt al Dunarii ruinele cetatii lui Ladislau.

Gaura cu Musca a luat nastere ca urmare a infiltrarii apei in roca de tip calcaros. Este pacat ca acest monument nu este pus in valoare. Daca ar avea altii asemenea frumuseti, cred ca le-ar exploata la maximum”, spune Sturza. Cristina Luchian, voluntar ecologist, acuza, la randul ei, faptul ca nu exista nici macar o tablita care sa semnaleze prezenta pesterii.

„La prima vedere este o simpla pestera, insa zona unde e situata, chiar langa drumul ce strabate defileul Dunarii, si legenda acesteia iti trezesc imediat interesul. Este o pestera ce merita mai multa atentie din partea autoritatilor. Amenajarea unei poteci pana la gura acesteia nu presupune mari cheltuieli. E vorba doar de putin interes, de nimic altceva”, spune tanara.

„Vom realiza o harta cu obiectivele turistice”

Vizavi de pestera se afla ruinele cetatii lui Ladislaugaura

Intrebat de ce Pestera Gaura cu Musca nu se bucura de mai multa atentie, Ion Chisalita, primarul orasului Moldova Noua, pe raza caruia se afla obiectivul turistic, ne-a raspuns ca „este adevarat faptul ca trebuie sa facem ceva pentru a atrage turistii in zona. Vom initia in acest sens un program transfrontalier pentru a realiza un punct turistic informativ. Atat aceasta pestera, cat si alte numeroase situri si puncte de atractie din Clisura Dunarii vor fi marcate pe o harta, astfel incat turistii sa afle mai usor de existenta lor”, spune Chisalita.

Potrivit legendei, pestera a primit denumirea de ,,Gaura cu Musca” pentru ca aici a aparut teribila musca columbaca dintr-un cap al balaurului cu 12 capete, ucis de Iovan Iorgovan, eroul basmului cu aceluiasi nume.

Se spune ca in perioada Evului Mediu, mustele columbace nu apareau in fiecare an, dar atunci cand bantuiau, de obicei in roiuri, ca albinele, patrundeau prin toate orificiile vitelor si le provocau moartea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *