Pestera Limanu batjocorita!

Aflata intr-un loc plin de istorie, Pestera Limanu, din judetul Constanta, este in mare suferinta. Aceasta a cazut prada vandalismului celor certati cu natura.

pestera limanu
Galeriile Pesterii Limanu, penetrate odata doar de vietuitoare inofensive si de speologi, s-au transformat intr-o ,,Mecca a inconstientilor”, cum pe drept cuvant o numesc jurnalistii de la cotidianul ,,Ziua de Constanta”.

Importanta arheologica
Datorita importantei ce o reprezinta pentru zona Dobrogei, dar si pentru Romania, accesul in Pestera Limanu ar trebui sa fie interzis. Asa spun specialistii. Cu toate acestea, usa metalica menita sa protejeze pestera de vandalismul ,,turistilor” este deschisa. Poarta de fier avea, odata, un lacat, iar situl arheologic dobrogean, un custode.
Astazi, nici lacatul, nici custodele nu sunt de gasit. „Ideal ar fi ca aceasta pestera sa nu fie vizitata de turisti pana nu se fac studii clare. Fiecare ia o pietricica, ceva ca amintire… Acest ,,ceva” ar putea sa nu aiba nicio valoare, dar pietricica pe care o ia urmatorul vizitator ar putea fi un dinte sau alt obiect extrem de important pentru arheologie”, a declarat directorul Oceanic Club, biologul Razvan Popescu-Mirceni, pentru cotidianul ,,Ziua de Constanta”.

Gunoaie si pereti scrijeliti
Mazgaleli pe ziduri si pe poarta din fier care acopera intrarea, pungi din plastic si sticle de bere intregesc decorul dezolant al pesterii dobrogene. Toate aceste ,,creatii” sunt opera turistilor barbari. De aceea s-a ajuns in situatia in care intrarea in Pestera Limanu sa fie blocata de o usa metalica ferecata cu un lacat ruginit. Dar pentru vandali nu exista lacate.
Cei care au patruns in galeriile intortocheate au lasat mizerie si urme pe peretii ei. Conform Legii 5/2000, privind ariile protejate, cei care mazgalesc sau scrijelesc peretii pesterii trebuie sanctionati. Dar nu s-a intamplat o astfel de minune. ,,Uneori se fac scrijelituri, iar unele vin peste cele care provin din perioada antica. Exista posibilitatea sa gasim si lucruri preistorice in aceasta pestera si, daca se intervine, e foarte greu sa le decelezi si sa le reconstitui”, a mai spus, potrivit cotidianului ,,Ziua de Constanta”, directorul Oceanic Club.

Istoricul grotei
Pestera se intinde pe o suprafata de 3,8 kilometri.
Dateaza din perioada preromana.
Galeriile ei sunt sapate adanc, parte dintre ele sfredelite de mana omului.
Grota a fost folosita drept punct de refugiu din calea invaziilor barbare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *