Pestii si ciupercile, in continuare toxici, la 20 de ani de la Cernobil

Potrivit unui raport al Autoritatii finlandeze pentru securitatea alimentara, publicat luni, pestii si ciupercile din regiunile din Finlanda cele mai expuse la radioactivitate sunt in continuare toxici, la 20 de ani de la accidentul de la Cernobil, anunta AFP.

Densitatea maxima de cesiu 137 recomandata pentru consum de normele europene, de 600 Bq/kg (unitate de activitate radioactiva pe kilogram), este atinsa sau depasita in 20 la suta din cazuri la pesti si in jumatate din cazuri la ciupercile comestibile prelevate pentru analize.

Aceste mostre au fost luate din lacurile si din imprejurimile Vammala (sud-vest), la 230 kilometri nord-vest de Helsinki, reprezentative pentru regiunile din sud si sud-vestul tarii cele mai afectate de explozia reactorului numarul 4 de la Cernobil, la 26 aprilie 1986.

Nivelurile de radioactivitate arata ca pestii, majoritatea pradatori, au un nivel maxim de 2.000 de Bq/kg si pana la 5.400 Bq/kg in cazul ciupercilor, cu variatii importante in functie de speciile de pesti si de conditiile de crestere a ciupercilor.

Autoritatile recomanda limitarea consumului de peste din lacuri si curatarea foarte atenta a ciupercilor.

Sursa: Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *