• finantarea era suportata de Hidroserv, care a sistat platile din lipsa de fonduri • turismul are de suferit din cauza poluarii cu pet-uri •
De citiva ani buni, Bicazul se confrunta cu nedoritul fenomen al pet-urilor, acele obiecte plutitoare ce invadeaza de fiecare data luciul de apa al Lacului de acumulare Izvoru Muntelui. Vinovati de acest adevarat flagel se fac traitorii localitatilor din zona riverana lacului si din comunele situate pe Valea Bistritei, pina spre Vatra Dornei ori Borsec, care arunca necontrolat deseurile in albiile majore si minore ale apelor. Fenomenul se amplifica in fiecare primavara odata cu cresterea debitului Bistritei, care transporta in lac toata mizeria din bazinul sau. In primavara acestui an, mai precis la inceputul lunii aprilie, batalia cu perfidia „inamicului“ a fost reluata de catre bicajeni, astfel incit, pata neagra de pe obrazul zonei sa fie estompata, daca nu chiar eradicata, inainte ca tarimul in care vietuiesc sa fie calcat de catre turistii romani si straini. Actiunea s-a desfasurat si de aceasta data sub administrarea lui Viorel Munteanu, seful portului cu acelasi nume, port situat pe malul drept al Lacului Izvoru Muntelui. Finantarea a fost suportata conform contractului de catre Hidroserv, firma apartinind Hidroelectrica Piatra Neamt, care insa din lipsa de fonduri cu ceva timp in urma a sistat plata si indirect continuarea actiunii. Drept urmare, in prezent, in zona Portului Munteanu exista in asteptare pentru a intra in procesare patru asa-zise „insule“ cu deseuri plutitoare. „Din nefericire, eterna poveste a pet-urilor si a celorlalte deseuri s-a repetat si-n acest an parca la indigo. O data cu cresterea nivelului apei, curentii au transportat, dinspre coada lacului spre baraj, cantitati mari de astfel de obiecte plutitoare. Daca sucevenii si harghitenii din amonte, dar si noi nemtenii, nu vom lua odata si-odata masuri pentru ca aruncarea deseurilor sa nu se mai faca haotic, inseamna ca noi, aici, la Bicaz, muncim in zadar. Este adevarat ca, pentru munca depusa luam ceva bani, dar atit cit sa platim oamenii si nimic mai mult. Cheltuielile-s foarte mari. Nu ai nici un cistig. Numai ca nu poti ramine indiferent la o astfel de plaga, ce afecteaza pina la urma imaginea zonei si implicit desfasurarea turismului. Pentru ca revin cu o problema mai veche. Pina nu se iau masuri ferme de catre administratiile locale ale comunitatilor din zona si pina nu se creaza un cadru legislativ privind eradicarea acestui flagel o sa vorbim mult si bine si n-o sa facem nimic“, a declarat Viorel Munteanu, administratorul actiunii de stringere a pet-urilor din Lacul Bicaz.
Turismul are de suferit
Pentru usurarea transportului la o firma buzoiana, ce se ocupa de reciclarea pet-urilor, Viorel Munteanu a achizitionat cu citiva ani in urma o presa speciala de imbalotat. Statistica locala arata ca prin acest instrument, in 2008 au fost trecute, luind calea Buzaului, 30 de tone de pet-uri, in 2009, 28 de tone, in 2010, in doar doua luni, au fost strinse 14 tone, in 2011, aproximativ 13 tone, iar in prezent, din spusele lui Viorel Munteanu, asteapta sa fie scoase din apa, selectate si compactate 30-40 de tone de pet-uri. Ca turismul are de suferit, ne-a confirmat-o un grup de turisti aflat duminica pe baraj. „Este pacat de peisajul deosebit de frumos cu care ne-a inzestrat natura. Eu consider, ca pina nu se vor lua masuri de stavilire a pet-urilor la gurile de varsare a apelor, problema nu va fi rezolvata. Pentru asta, insa, trebuieste luata o decizie ferma, nu stim, poate la nivel de judet sau chiar la nivel national, caci fenomenul nu-i doar la Bicaz, el fiind intilnit, mai mult sau mai putin, peste tot in Romania“, au spus turistii, de obirsie din Corabia. Ca problema se afla pe agenda de lucru a Prefecturii Neamt am aflat-o in urma cu citeva zile cind reprezentantul Guvernului in teritoriu, Ilie Mitea, a atras atentia reprezentantilor Apelor si Mediului, precum si liderilor administratiilor locale din zona lacului, sa ia masuri ferme impotriva tuturor celor care contribuie la poluarea cursurilor de apa, indiferent daca sint persoane fizice ori agenti economici sau unitati turistice. Cit il priveste pe Munteanu, acesta asteapta banii promisi pentru a-si continua activitatea asa cu este ea prevazuta in contractul incheiat cu Hidroserv si firma buzoiana de prelucrare a deseurilor din plastic.