PET-urile sufoca Muresul si Parcul Retezat

  0
  514

  Mii de sticle de plastic si alte gunoaie plutesc pe raul Mures. Acelasi peisaj murdar este dat si de pet-urile care infesteaza Retezatul. Aruncate de pescari si de amatorii de iesiri pe malul Muresului, -PET-urile ajung sa pluteasca pe rau sub forma unor gramezi a caror imagine te infioara.retezat

  In fiecare an, peisajul sinistru cu mii de tone de gunoaie plutind pe raul Mures este acelasi, mai ales atunci cand ploile abundente cresc nivelul apei ce spala malurile, aducand cu ele sticlele de plastic aruncate aiurea.

  O parte din aceste gunoaie se aduna langa barajul de la Mintia, unde raman blocate zile-n sir din cauza curentului. Zona este frecventata de pescari indignati de situatie, cu toate ca si ei contribuie la acest dezastru ecologic.

  „Uneori, nici -nu-ti -vine sa pescuiesti. Agati in carlig tot felul de mizerii. Este cumplit ce se intampla. Cineva trebuie sa ia masuri”, spune Costel Feraru.

  Reprezentantii Garzii de Mediu Hunedoara spun ca vor incepe sa faca niste verificari, dar sustin ca nu toate gunoaiele sunt din judet.”Este o problema cu care ne confruntam de ani de zile. Din nefericire, nu se intrevad solutii imediate. Ar trebui ca in localitatile prin care trece raul Mures sa avem centre de colectare selectiva”, spune comisarul Angela Croitoru.

  O alta problema este aceea ca raul parcurge o distanta foarte mare inainte de a intra in judetul Hunedoara. „Gunoaiele provin in mare parte din alte judete strabatute de rau. O alta cauza importanta a acestui fenomen este lipsa de educatie a oamenilor -care arunca ambalajele de plastic in rau sau pe malul acestuia”, a adaugat Croitoru.

  Retezatul ca o groapa de gunoi

  Situatia este similara si in muntii Retezat, unde peisaje mirifice sunt transformate in adevarate gropi de gunoi de catre turisti. Rangerii aduna in sezonul estival, la fiecare doua saptamani, remorci intregi de gunoaie lasate de turisti in zonele de campare amenajate in Masivul Retezat.

  „Este atat de cumplit sa vezi dezastrul ecologic din Muntii Retezat! Turistilor romani le lipseste cu desavarsire educatia”, sustine Alin Alimpesc, ranger in Retezat.

  Amenzile pentru aceasta contraventie sunt cuprinse intre 3.000 si 7.500 de lei, insa jandarmii montani spun ca este imposibil sa-i depisteze pe toti cei care arunca deseuri in parc, din cauza suprafetei enorme a acestuia,de peste 38.000 de hectare, cu teren accidentat.

  Biologul Cosmin Manci spune ca, din cauza gunoaielor, zona ar putea deveni o a doua Vale a Prahovei, iar viata turistilor ar putea fi pusa in pericol de ursii gunoieri care, atrasi de res-turile de mancare, ar putea deveni agresivi in prezenta oamenilor.

  „Uneori nici nu-ti vine sa pescuiesti. Agati in carlig tot felul de mizerii. Este cumplit ce se intampla. Cineva trebuie sa ia masuri!” Costel Feraru pescar.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.