Petitie pentru ajutarea oamenilor ingropati de cenusa la Turceni

Peti?ie pentru ajutarea oamenilor îngropa?i de cenu?? la Turceni
Petitie pentru ajutarea oamenilor ingropati de cenusa la Turceni
Petitie pentru ajutarea oamenilor ingropati de cenusa la Turceni

Problema locuitorilor de la Submaidane – Turceni, care au fost acoperiti de cenusa de la Complexul Energetic Oltenia, nu a fost solutionata nici pana acum, dupa un an de zile. Asta desi compania a platit miliarde de lei la diverse firme pentru a curata satul de cenusa. Si pentru ca nu s-a intamplat nimic, asociatiile Bankwatch si Greenpeace au lansat o Petitie pentru sprijinirea familiilor afectate de poluarea cu cenusa de la Turceni.

Bankwatch si Greenpeace au solicitat Guvernului, Consiliului Judetean Gorj si Prefecturii Gorj sa intervina pentru ca locuitorii din zona termocentralei Turceni sa-si poata folosi din nou terenurile si sa aiba acces la apa potabila, se arata intr-un comunicat de presa. Bankwatch si Greenpeace au trimis ieri o petitie autoritatilor publice pentru a urgenta lucrarile de ecologizare pe terenurile afectate de poluarea cu cenusa si zgura din zona termocentralei pe carbune Turceni. Ei lansat si un film, dar si un site un fotografii din zona ce explica mai bine situatia oamenilor din Turceni – Submaidane.

Amanari

Ecologistii cer CE Oltenia curatarea terenurilor de cenusa si apoi acoperirea terenurilor cu sol fertil; curatarea apei din fantani; refacerea drumului comunal; luarea masurilor necesare pentru ca cenusa din zona termocentralei sa nu fie spulberata de vant. Oamenii au mari probleme cu accesul la apa potabila si cer forarea la mai mare adancime, montarea unor echipamente de filtrare a apei sau prin extinderea retelei de alimentare cu apa in localitate. Agentia pentru Protectia Mediului Gorj a stabilit o serie de masuri care sa fie luate de Complexul Energetic Oltenia pentru remedierea situatiei.

Compania a demarat o serie de masuri care au fost sistate in numai doua luni de la accident. Ulterior, conducerea CE Oltenia a organizat o licitatie pentru lucrarile de ecologizare din Submaidane. Termenul initial, de 30 septembrie 2014, pentru finalizarea lucrarilor de remediere nu mai este valabil pentru ca procedura de achizitie a fost anulata, reluata si contestata. Astfel, noul termen pentru finalizarea lucrarilor este februarie 2015.

CENUSĂ

In perioada 15-20 decembrie 2013, la Depozitul de zgura si cenusa de la Turceni a aut loc o avarie ce a dus la o deversare de apa cu cenusa ce a inundat 15 hectare de terenuri agricole si 10 gospodarii din zona Submaidane a localitatilor Turceni si Ionesti, judetul Gorj. Atunci, locuitorii din aceste zone si-au petrecut sarbatorile de iarna pe la rude si adunand cenusa din casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *