Petitie pentru Parcul Natural Vacaresti!

0
924
Petiție pentru Parcul Natural Văcărești!
Petitie pentru Parcul Natural Vacaresti!
Petitie pentru Parcul Natural Vacaresti!

Draga locuitor al capitalei,

In Bucuresti exista un spatiu verde care se intinde pe o suprafata de 190 de hectare, din cartierul Berceni pana in Vitan, langa lacul Dambovita, in “groapa” Vacaresti. Daca, din intamplare, te afli in zona, urca-te pe digul care o inconjoara si priveste in zare. O sa ai surpriza de a vedea o “delta” in miniatura: canale, lacuri, stuf, salcii, totul acoperit de zvon de pasari ciudate. Vei simti mirosul naturii autentice care a pus treptat stapanire pe o zona industriala, prafuita si gri.

Un grup de initiativa alcatuit din oameni de stiinta, activisti si personalitati media, coordonati de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, si-a propus sa declare aceasta zona, Parc Natural Urban. Exista toate argumentele in sprijinul acestei idei: acolo traiesc peste 40 de specii de pasari protejate de legislatia romaneasca si europeana. Specialistii care au evaluat zona au descoperit si vidra, specie protejata, animal extrem de sensibil si discret, semn ca avem de-a face cu o zona naturala autentica.

Pe baza acestor dovezi, Academia Romana si-a dat acordul pentru transformarea zonei in Parc Natural! Poti descarca avizul primit precum si studiul de fundamentare, aici.

Pentru a ne indeplini obiectivul, mai avem nevoie de avizul Primariei Sectorului 4. Primarul Piedone trebuie convins ca aria despre care vorbim nu poate fi altceva decat Parc Natural Urban, nu cartier rezidential din sticla si beton sau teren de golf asa cum probabil se spera. Pentru acest lucru am demarat o campanie de informare si o petitie pro Vacaresti pe care te rugam sa o semnezi. Poate fi gasita pe pagina de Facebook a Parcului Natural Vacaresti, aici: Semneaza petitia! Intra, da like/share si sign in!

Parcul Natural Vacaresti ar putea deveni primul parc natural urban din Romania si printre cele mai mari din Europa (in Praga, de exemplu sunt in numar de 88!). Adica, un fel de Muzeu Antipa, dar viu. O Casa a Naturii (inversul uratei Casei Poporului) intre blocurile comuniste si mall-urile capitaliste. Poate deveni locul autentic si salbatic unde poti veni la plimbare, la scoala, la bird watching, sau pur si simplu unde poti vedea cel mai frumos apus din Bucuresti. Si asta fara sa te coste nimic.

Pentru inceput insa trebuie sa ne convingem alesii ca dorim acest lucru. In acest demers avem sprijinul Ministerului Mediului si al Schimbarilor Climatice si al comunitatii stiintifice din Romania (prin Academia Romana). Ne mai lipseste semnatura Primarului Piedone ca sa putem merge mai departe. Nu ne va fi usor, insa nu ne vom lasa pana nu-l vom convinge de utilitatea celui mai mare proiect de conservare a naturii din Bucuresti din ultimii 24 de ani!

Iti multumim pentru sprijin si te vom tine la curent pe contul de Facebook si pe www.salvatidelta.ro despre mersul campaniei noastre. Si nu uita, cand ai drum in zona, urca pe dig si ia o pauza de 30 de minute privind la spectacolul naturii autentice.     

Proiectul Parcul Natural Vacaresti. O oaza in desertul de beton este implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, realizat in parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, cu sprijinul agentiei de publicitate Propaganda si sustinut de Dorna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.