Petrol la usile satenilor din Babana

Aproximativ 5.000 de litri de titei s-au scurs dintr-o conducta de petrol care s-a spart, ieri dimineata, in comuna Babana, judetul Arges. Titeiul a inundat doua gospodarii si terenuri agricole, ajungand apoi in paraul Cotmenita.

Conducta, de 10-12 toli, face legatura intre statiile Merisani – Poiana Lacului si Conpet din zona. „Conducta apartine societatii Petrom SA. Este o magistrala care transporta titei si s-a spart din cauza uzurii, vechimea acesteia fiind de peste 50 ani”, ne-a declarat primarul din Babana, Vasile Ivan. El a adaugat ca, in total, s-au scurs peste 5.000 de litri, dar aproximativ o tona din petrol a fost stransa de cetateni si de reprezentantii Serviciului de Situatii Urgente Babana.

„S-a izolat zona, dar o buna parte din petrol a ajuns in paraul Cotmenita, afluent al raului Cotmeana. Malurile acestuia sunt contaminate pe o lungime de 800 de metri. Zona a fost izolata cu barje de catre reprezentantii Directiei Apelor Arges-Ve-dea”, a mai spus primarul.

La fata locului au ajuns reprezentantii Garzii de Mediu Arges, care impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges vor stabili cauzele care au generat acest accident ecologic. Pentru ca pata de petrol sa nu inainteze, pomparea titeiului pe conducta sparta a fost oprita, ridicandu-se si un prim dig, iar cei de la Inspectia Apelor au venit cu material antipoluant.

„Pe langa cele doua gospodarii, a fost inundat si terenul aferent monumentului istoric Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului. Norocul a fost ca aceasta conducta s-a spart dimineata, nu noaptea. Asa am reusit sa oprim conducta la timp si sa izolam zona. Altfel, pericolul unui incendiu de proportii ar fi fost foarte mare”, a precizat primarul Vasile Ivan.

Pentru ca terenurile lor au fost poluate cu petrol, cetatenii cer societatii Petrom despagubiri de peste 100.000 de lei. Societatea a fost amendata cu 100.000 de lei de catre Garda de Mediu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *