Petrolul „murdar” il incurca pe Obama

Politicile de mediu ale nou lui lider de la Casa Alba sunt privite cu reticenta de guvernul de la Ottawa, care le transmite americanilor ca inca sunt depen denti de titeiul provenit din tarile ostile SUA.Proaspatul presedinte al Americii, Barack Obama, a facut, la mijlocul acestei saptamani, prima sa vizita in strainatate.

Destinatia aleasa a fost Canada, ocazie cu care guvernul de la Ottawa si-a anuntat intentia de cooperare cu Washingtonul, in vederea dezvoltarii unor forme de „energie verde”, de combatere a schimbarii climatice si de favorizare a relansarii economice.

Evenimentul i-a motivat si mai mult pe ecologistii canadieni si americani, care, impreuna cu opozitia, acuza guvernul conservator al lui Stephen Harper ca intarzie initierea unor masuri concrete de combatere a incalzirii globale, anunta AFP. Este cunoscut la nivel international ca Executivul de la Ottawa este unul care priveste cu scepticism Protocolul de la Kyoto, viziunea fiind impartasita si de fosta administratie americana, condusa de George W. Bush. Chiar daca, in 1990, extragerea titeiului „murdar” din subsolul canadian a generat peste 40% din emisiile de gaze cu efect de sera, guvernul de la Ottawa inca isi protejeaza activitatile petrolifere din provincia Alberta.

Politici de mediu premature
petrol murdar
Obama si Harper au convenit ca vor spori cooperarea transfrontaliera in materie de protectie a mediului si de securitate energetica. Cu toate acestea, premierul canadian a precizat ca ar fi prematur sa se vorbeasca despre armonizarea politicilor celor doua tari in materie de mediu si de combatere a emisiilor de gaze de sera, cu atat mai mult cu cat noua administratie americana nu si-a prezentat inca in detaliu planurile.

Barack Obama a subliniat, la randul sau, ca dezvoltarea si folosirea formelor de energie nepoluanta constituie una dintre principalele provocari ale prezentului si este una din prioritatile sale. El a spus ca dialogul bilateral cu privire la energiile curate se va manifesta in domeniul cercetarii, elaborarii si dezvoltarii de tehnologii in domeniul captarii CO2 si punerii la punct a unui sistem de distributie de electricitate provenita din surse regenerabile.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *