Petrotel Lukoil sub supravegherea Agentiei pentru Protectia Mediului

  0
  411

  Dupa scandalul declansat la sfarsitul lunii mai a.c. privind inchiderea rafinariei Arpechim Pitesti, si in Prahova au inceput sa se agite spiritele. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Prahova si Garda Nationala de Mediu – Prahova si-au exprimat public dezacordul fata de valorile limita de emisie stabilite in proiectul de autorizatie integrata de mediu ce va fi eliberat rafinariei Petrotel Lukoil din Ploiesti. Proiectul de autorizatie integrata de mediu pentru rafinaria Petrotel Lukoil din Ploiesti va fi eliberat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti, sustine corespondentul Mediafax.

  Directoarea APM Prahova, Camelia Iuliana Steliean, a aratat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ploiesti, ca proiectul de autorizatie integrata de mediu pana la implementarea masurilor din planul de actiuni al rafinariei Petrotel Lukoil prevede ca rafinaria va putea emite concentratii mult prea mari de dioxid de sulf, in conditiile in care atat cetatenii, cat si presa locala au semnalat gradul mare de poluare al cartierului Mihai Bravu din Ploiesti, in care este situata rafinaria.

  Sursa citata a aratat ca, in conditiile in care cele mai recente masuratori realizate anul acesta la unele dintre instalatiile rafinariei arata o concentratie de dioxid de sulf de 135 – 140 mg/mc, proiectul de autorizatie integrata de mediu pentru Petrotel Lukoil, asa cum este el intocmit de Agentia Regionala de Mediu de la Pitesti, permite rafinariei sa aiba emisii de dioxid de sulf de pana la 300 mg/mc. „Initial, s-a discutat despre o concentratie maxima de dioxid de sulf de 500 miligrame pe metrul cub, iar dupa mari discutii, s-a ajuns la 300 de miligrame pe metrul cub. Tineti cont ca, in Uniunea Europeana, o rafinarie care se conformeaza tuturor normelor de mediu nu emite mai mult de 20 de miligrame de dioxid de sulf pe metru cub. Propunerea noastra este ca nivelul concentratiei maxim admise sa fie de 140 de miligrame pe metru cub”, a spus directoarea APM Prahova.

  APM Prahova acuza

  Aceasta a aratat ca atunci cand s-a realizat proiectul de autorizatie de mediu ce va fi curand eliberat rafinariei Petrotel Lukoil de catre Agentia Regionala de Mediu din Ploiesti, specialistii Agentiei Regionale au stabilit ca valorile limita de emisie acceptate in proiect sa fie de 80% din valoarea maxima de emisii masurata de Petrotel Lukoil, in conditiile in care majoritatea valorilor masurate sunt sub valoarea maxima, care a fost luata drept referinta. Steliean a mai spus ca APM Prahova nu are drept de decizie in stabilirea acestor valori, avand doar rol consultativ.

  De aceea, APM si Garda de Mediu Prahova au decis sa trimita o adresa Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, adresa insotita de sesizarile primite de la ploiestenii nemultumiti de gradul mare de poluare cauzata de rafinaria din Ploiesti.

  La sfarsitul lunii mai a.c., ARPM Pitesti a decis sa suspende autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti, motivand ca Petrom nu s-a conformat unor cerinte precizate in documentul in baza caruia functioneaza combinatul. Agentia de Mediu a justificat decizia prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, emisa pentru activitatea desfasurata de Arpechim Pitesti, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.

  Sursa: Curierul National

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.