ANRE va impune si distribuitorilor obligatii de eficienta, dupa ce pierderile din retele au ajuns 16%, de cinci ori peste normele UE

Moldova ader? la E5P, Instrumentul Parteneriatului Estic pentru eficien?? Energetic?
ANRE va impune si distribuitorilor obligatii de eficienta, dupa ce pierderile din retele au ajuns 16%, de cinci ori peste normele UE
ANRE va impune si distribuitorilor obligatii de eficienta, dupa ce pierderile din retele au ajuns 16%, de cinci ori peste normele UE

Distribuitorii vor trebui sa preia o parte din obligatiile de eficienta energetica ale producatorilor de electricitate impreuna cu furnizorii, a declarat Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

„Strategia energetica a Romaniei se concentreaza prea mult pe sectorul productiei, ar trebui sa vedem daca nu cumva avem deja suficienta capacitate de generare a energiei. Sa incercam sa transferam de pe producatori un pic de obligatie si pe distribuitori si furnizori. Interfata cu consumatorul este furnizorul, nu producatorul. Ar fi bine (ca furnizorii – n.r.) sa aiba o atitudine mai flexibila si mai atenta fata de consumatori”, a spus Calota la o conferinta de presa.

Pierderi pe retele
Pierderile in reteaua de distributie a curentului electric sunt de 16%, mult peste normele UE, care prevad pierderi de 3%, a declarat azi Bogdan Belciu, partener in cadrul firmei de consultanta PriceWaterhouseCoopers (PWC).
„La energia termica, pierderile se ridica la 30-40%, ceea ce inseamna pierderi anuale de 1-1,3 miliarde de euro. La randul lor, utilizatorii finali pot contribui la eficienta consumului, ceea ce are un potential de 2-3 miliarde de euro anual”, a mai spus el.

Industria, transporturile si locuintele
Romania pierde anual intre 5 si 7,4 miliarde de euro din cauza eficientei energetice scazute, ceea ce inseamna intre 4 si 6%.
Cu toate acestea, nu sectorul energetic e cel responsabil de cea mai mare ineficienta. Cea mai mare parte a potentialului de eficientizare este in zona consumului: cel din sectorul industrial, cel casnic, cel destinat transporturilor. ?n total, pana la 5,8 milioane tep. ?n ceea ce priveste producerea de energie, se pot obtine de asemenea economii considerabile, 5,1 milioane tep, prin promovarea cogenerarii de inalta eficienta, a energiilor regenerabile si prin imbunatatirea eficientei tehnologiilor, potrivit datelor Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE).

Economiile ar fi neglijabile pe termen scurt
Romania consuma de 2,5 ori mai multa energie pentru producerea unei unitati de Produs Intern Brut (PIB) fata de media Uniunii Europene. Alaturi de alte state europene, Romania s-a obligat sa scada cu 20% consumul final de energie in 2020, fata de 2005.
Cu toate acestea tara noastra isi poate creste eficienta cu 24% pana in 2020, potrivit ARPEE.

Pe de alta parte, chiar daca in Romania s-ar investi miliarde de euro pentru cresterea eficientei energetice, efectele pe termen scurt ar fi neglijabile, intrucat economiile realizate ar avea o valoare apropiata de cea a sumelor cheltuite pentru acest obiectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *