Proprietarii de ciini si pisici din judet au solicitat 128 de vize medicilor veterinari pentru ca animalele sa poata parasi tara. Ciinii si pisicile care vor trece hotarul tarii trebuie sa aiba un microcip implantat in corp si un pasaport cu datele de identificare ale animalului. Situatia vaccinarilor din pasaport trebuie sa corespunda cu cea de pe microcip.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) reiese ca pisicilor le place Romania deoarece doar zece au plecat din tara in timp ce 118 ciini mai hoinari din fire au vazut Europa. O lege din 2007 ii obliga pe proprietarii de animale care vor sa plece in strainatate dar nu pot renunta la compania necuvintatoarelor sa le inregistreze pe acestea la medicul veterinar. Asadar, ciinii si pisicile care vor trece hotarul tarii trebuie sa aiba un microcip implantat in corp si un pasaport cu datele de identificare ale animalului, cu situatia vaccinarilor care sa corespunda cu cele de pe microcip. Dupa ce fac acest pas, proprietarii animalelor trebuie sa faca o vizita la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) care urmeaza sa acorde echivalentul unei vize. „Oamenii trebuie sa vina la noi, atit cu animalul cit si cu pasaportul acestuia. Medicii nostri scaneaza datele de pe cip si, daca vor coincide cu cele din acte, proprietarii vor avea permisiunea sa plece in spatiul european cu animalele lor de companie”, a declarat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. Pretul emiterii pasaportului si implantarea cipului poate varia de la un medic veterinar la altul insa legalizarea pasaportului este facuta gratis de repreze-ntantii DSVSA. Pasapoartele si cipurile se implanteaza, in primul rind, pentru a verifica daca animalele sint sanatoase si nu neaparat pentru ca animalele sa poata circula liber in UE.
Primul lucru urmarit prin intermediul acestor mijloace de verificare si identificare este efectuarea vaccinului antirabic iar state precum Suedia, Irlanda si Regatul Unit al Marii Britanii cer un act aditional care sa ateste examenul serologic vrind sa se asigure ca pe teritoriul lor nu intra nici un animal cu rabie. Animalele care pot fi categorisite ca fiind de companie se impart in mai multe categorii iar in prima, alaturi de ciini si pisici, se afla si … dihorii. In celelalte categorii se mai pot gasi ca animale de companie amfibieni, reptile, pesti sau pasari.
Cei ce vor sa ia in vacanta animalele preferate, inainte de a ajunge la DSVSA, trebuie sa fi facut vaccinul antirabic pentru ciini si pisici de cel putin doua saptamini pentru ca boala sa nu recidiveze. Valabilitatea pasaportului este pentru toata viata animalului iar in document se trece, anual, starea patrupedului. De asemenea, in pasaport se poate pune optional si o poza a animalului. „Cel mai probabil daca le-am spune noi oamenilor, fie ca sint de la oras sau de la tara, ca ar fi bine ca pisicile si ciinii sa aiba cip si pasaport fara sa plece neaparat din tara am fi priviti un pic ciudat. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care vin la noi sa isi legalizeze actele pentru animalele de companie stiu ca nu este nimic rau in asta. Ba dimpotriva, ai siguranta ca animalul tau este sanatos si, daca iti este furat, poate fi identificat foarte usor prin intermediul cipului care are datele de identificare, atit ale ciinelui cit si ale proprietarului”, a mai precizat Iulian Cucoli.
Sursa: Monitorul de Vrancea