Vindeca-te cu sare

Nimic nu este mai bun decat sarea in bucate, spune o vorba batraneasca. Dar sarea da nu numai gust bun mancarurilor, ci este si un remediu la care medicina traditionala apeleaza de sute de ani.sare

Sarea ne ajuta sa pastram un echilibru al lichidelor in organism. Clorura de sodiu, dupa denumirea ei chimica, trebuie totusi folosita cu moderatie, pentru ca poate avea efecte negative asupra organismului. Va prezentam cateva afectiuni care pot fi tratate cu sare, fie ca este vorba despre consumarea ei, fie ca se fac bai sau cataplasme.

Osteoporoza si crampele musculare
Se vor sara alimentele exclusiv cu sare gema neiodata, care este foarte bogata in oligtlemente implicate in procesele de asimilare a calciului.

Tuse
Se tin pe limba, cat mai mult timp, cateva granule de sare gema (nu mai mult de un varf de cutit). Reactia de stopare a tusei se va declansa prin doua mecanisme: prin salivatie, care va deveni mult mai abundenta, si prin stimularea directa a sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

Digestie dificila si constipatie
Se consuma hrana condimentata cu sare gema sau sare marina. S-a constatat ca sarea naturala are un efect mult mai puternic de stimulare a secretiei de sucuri gastrice si este un excelent activator al sucurilor gastrice, cu conditia sa fie consumata cu moderatie.

Calculi renali, colici renale
Un saculet de panza plin cu sare gema se pune pe un calorifer sau pe alta sursa de caldura si se lasa sa se incalzeasca pana la 50-60 de grade Celsius. Se aplica apoi pe sale (zona lombara), unde se tine o jumatate de ora.

Ulceratii pe piele
In doua linguri de miere de albine se pune o jumatate de lingurita de sare si se amesteca bine, pana cand se omogenizeaza. Se aplica apoi acest preparat pe zonele afectate. Rezultatele terapeutice sunt uimitoare, acesta fiind un stravechi remediu mentionat in tratatele medicale.

Arsuri usoare
Pe zona afectata se presara sare grunjoasa. Desi senzatia de moment va fi de usturime, vindecarea va fi mult mai rapida. Atentie insa, nu se aplica sare pe arsurile grave, cu rana deschisa, deoarece usturimea este insuportabila.

Nas infundat
La un pahar de apa calda se pune o lingurita de sare gema sau marina si se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se pune aceasta apa sarata calda in palma si se trage pe nara stanga si pe nara dreapta, alternativ, pentru desfundarea cailor nazale. Acest procedeu este bine sa se faca in fiecare dimineata, pentru drenarea cailor respiratorii si inlaturarea surplusurilor de mucus.

Dureri de gat
Se pun doua lingurite de sare naturala intr-un pahar cu apa fierbinte, dupa care se amesteca bine cu o lingurita, pana cand sarea se dizolva complet. Se face gargara cu acest preparat cat mai fierbinte, lasand apa sarata sa ajunga cat mai mult pe gat. Se reia acest tratament de 2-3 ori pe zi, pana la disparitia completa a afectiunii.

Caderea parului
O data pe saptamana, parul se spala cu apa de ploaie, fiarta si racita, dupa care radacinile parului se frectioneaza timp de 15 minute cu sare de bucatarie iodata. S-a constatat ca 6 proceduri sunt suficiente pentru combaterea definitiva a bolii. Cu toate acestea, pentru profilaxie, tratamentul trebuie repetat periodic.

Baile cu apa sarata

Sunt un remediu traditional, care se aplica si acum cu succes. Se prepara prin punerea a doua kilograme de sare intr-o cada de apa calda. Baia dureaza 20-30 de minute, iar temperatura apei va fi mentinuta peste 37 de grade Celsius, pentru ca actiunea terapeutica sa fie maxima. Iata indicatiile acestor bai:
Reumatismul – se fac de doua ori pe saptamana bai complete cu apa sarata fierbinte. Cele mai eficiente sunt baile preparate cu sare marina, dar efecte foarte bune s-au obtinut si cu sarea de mina, cu cristale mari (nemacinata).
Cistitele si infectiile urinare – se fac bai complete sau bai de sezut cu apa ceva mai sarata: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi facuta in fiecare seara, iar apa trebuie sa fie cat mai fierbinte, insa suportabila (peste 38 de grade). Trebuie evitata expunerea la frig dupa baie.
Raceala si gripa – se fac bai ale picioarelor (talpi si glezne) cu apa fierbinte cu foarte multa sare (10 linguri la litru).

Cele mai intalnite tipuri de sare
Sarea de masa
Este sortimentul cel mai des folosit. Este un produs fin, care ajunge pe masa noastra dupa ce a trecut prin mai multe etape de rafinare, prin care i-au fost eliminate orice urme de substanta minerala.
Sarea de mare
Sarea de mare este un termen larg care se refera, in general, la sarea nerafinata obtinuta din apa. Este mai bogata decat sarea obisnuita in minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul, manganul, zincul si iodul. Oamenii au nevoie de mai putin de 225 de miligrame de iod pe zi, substanta regasita in mod natural in sarea de mare, spre deosebire de cea de masa, careia aceasta substanta ii este adaugata.
Sarea iodata
Este un sortiment de sare caruia, asa cum ii spune si numele, i-a fost adaugat iod.
Sarea gema (bruta)
Se vinde in bucati mari, denumite cristale, si are o tenta de gri sau maroniu.

Consumul excesiv este periculos

Sarea poate fi cauza atacului de cord, hipertensiunii, bolilor de rinichi si insuficientei cardiace. Aportul masiv de sare este contraindicat in cazurile de hipertensiune si tromboza grava, precum si in fazele acute ale gastritei hiperacide si ale ulcerului gastroduodenal.

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *