Pita de Pecica, de pe vremea dacilor, produs traditional cu patalama de la UE

Cea mai buna paine romaneasca pe vatra se face cu faina din zona si fara conservanti. Calitatile sale o recomanda pentru statutul de aliment protejat de Bruxelles. Faima pitei rumenite in cuptoare de caramida s-a dus peste hotare. Ungurii si nemtii vin la Pecica, atrasi de gustul deosebit al painii ce-si pastreaza zece zile prospetimea.pita de Pecica

Pita rotunda si pita impaturita de Pecica sunt rumenite direct pe vatra, in cuptoare de caramida Foto: Marian Vilau „Oamenii din Pecica s-au pomenit din mosi-stramosi cu painea impaturita sau cu painea rotunda pe masa, framantata dupa o reteta numai de ei stiuta si rumenita in cuptoare de caramida”, spune Marinela Petran, sefa Serviciului pentru Agricultura din cadrul Primariei Orasului Pecica, judetul Arad.

Acum, pita de Pecica, facuta din graul ce se recolteaza doar din holdele din apropierea localitatii, candideaza la titlul de produs traditional romanesc, protejat in Uniunea Europeana (UE).

Doar patru brutarii in tot judetul

Ca sa obtina protectie de la Bruxelles, producatorii trebuie sa se asocieze si sa intocmeasca o documentatie in baza regulamentelor europene. In momentul de fata, doar patru brutarii din orasul aradean fac acest produs.

Una dintre ele, SC Palmar Vali, al carei patron este Valeriu Tigu, a participat la editia din acest an a targului de agricultura IndAgra, ce avut loc de curand in Capitala. Painea ce poate ramane proaspata timp de zece zile a putut fi gustata si cumparata la Pavilionul Produselor Traditionale.

Cuptor vechi din perioada interbelica

„Am cumparat brutaria in 1997 de la Ioja Alexandru. El a pus in functiune primul cuptor din caramida prin anul 1925, intre cele doua razboaie mondiale. Cocea aceeasi paine ca si noi. Odata ce am cumparat afacerea, am primit de la Ioja si reteta, veche de pe vremea dacilor”, sustine Valeriu Tigu. Secretul pitei, pe langa cantitatile de apa, drojdie, sare si faina bine dramuite, este si cel al cuptoarelor din caramida facuta de tigani, arse la foc de lemne, de stiuleti de porumb ori de resturi vegetale.

„Painea noastra este coapta direct pe vatra, si nu in cuptoare electrice. Dureaza cateva ore pana ce se incinge caramida si, dupa ce se stinge focul, pita este asezata direct pe vatra fierbinte si lasata sa se rumeneasca”, mai spune Valeriu Tigu.

Pana se incinge cuptorul dureaza vreo cinci ore, timp in care painea este framantata. Un kilogram de pita impaturita costa 2,5 lei, iar fabricuta lui Valeriu, unde lucreaza vreo zece brutari, scoate la vanzare intr-o saptamana aproximativ 600 de kilograme de pita, care, la primele ore ale diminetii, ii ameteste cu mirosul ei pe locuitorii din apropiere.

Coapta pe caramida incinsa cu lemne

„Vin oameni din satele din apropiere, sau chiar din strainatate, numai ca sa cumpere paine de la noi, iar cei care au rude in Ungaria sau in Germania nu pleaca niciodata in vizita fara pita impaturita. Si pentru ca suntem la sosea, cei care trec cu masinile pe aici se opresc si cumpara paine calda de la noi”, mai spune Tigu.

Cu doi ani in urma, patronul de la SC Palmar Vali a avut insa probleme cu cei de la Directia Sanitar-Veterinara a judetului Arad.

Pentru ca, uneori, mai ardea vatra cuptorului si cu motorina, autoritatile sanitare au vrut sa-i inchida afacerea. Nu numai motorina a fost obiectul reclamatiilor, ci chiar si lemnele sau resturile vegetale cu care erau arse cuptoarele.

Acuzat ca painea are impuritati

Tigu a fost acuzat ca painea capata miros de fum sau este afectata de resturile de combustibil solid, de aschii sau de cenusa.

A trecut si printr-un proces pe care l-a castigat. A demonstrat ca vatra ramane curata, iar painea, neatinsa de impuritati. Iar pita de Pecica aspira acum la statutul de produs traditional protejat in UE tocmai datorita faptului ca este rumenita pe vatra din caramida incinsa, si nu in cuptoare electrice.

„Am investit peste 60 de milioane de lei in aceasta afacere si era s-o pierd, tocmai pentru ca faceam painea asa cum o pomenisera cei din Pecica, coapta pe caramida. Acum tocmai acest lucru ne va ajuta sa candidam la titlul de produs traditional”, incheie brutarul din Pecica.

Magiunul natural de Topoloveni

Magiunul natural de prune Topoloveni, fabricat dupa o reteta traditionala, atestata din anul 1914, va deveni anul viitor primul produs traditional romanesc atestat in Uniunea Europeana.

„Produsul va avea indicatie geografica protejata, ceea ce presupune ca niciun alt producator nu va avea voie sa fabrice sub aceasta denumire”, spune Diana Sonia Stanciulov, juristul firmei producatoare de magiun, SC Sonimpex. In 2001, Bibiana Stanciulov, mama Dianei, a cumparat fabrica din Topoloveni, iar dupa un an a scos prima productie de magiun.

Fiert la aburi, fara zahar

Trei ani mai tarziu, Ministerul Agriculturii i-a acordat dreptul de a-si denumi magiunul, facut din patru soiuri de prune si fara conservanti, produs traditional. Fara zahar si fiert la aburi, acesta pastreaza neatinse vitaminele si mineralele din prune, pentru ca utilajele speciale permit maruntirea pielitei ce contine cele mai multe substante hranitoare.

Ceausescu manca numai pita de Pecica

Renumita pita de Pecica ajungea zilnic, pana in 1989, pe masa fostului dictator Nicolae Ceausescu, care a fost impresionat de gustul sau, si o considera cea mai buna din Romania. Painea era transportata zilnic in Capitala cu un avion ce decola dimineata, in jurul orei 9.00, de pe aeroportul din Arad.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *