Plaja de la Sulina, in lucru de anul viitor

  In ciuda unei intregi campanii care cerea pastrarea intactata a plajei de la Sulina, una din ultimele zone costiere salbatice din Europa, locatia va fi amenajata incepand cu anul viitor. Consilierii judeteni din Tulcea au aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea plajei Sulina. Nici plaja de la Sfantu Gheorghe nu scapa.

  In ultimii ani o serie importanta de afaceristi au vizat plaja de la Sulina. Acestia doreau transformarea zonei costiere fie in statiune turistica de lux, fie in parc de instalatii eoliene, fie in aerodrom. Proiectele, toate investitii private, au cazut unul dupa altul datorita interventiei unei parti a autoritatilor. Atat fostul guvernator, Virgil Munteanu, cat si prefectul Chirica Lefter au reactionat impotriva incercarilor primariei Sulina de a „fura” plaja, domeniul public de interes national si de a o transforma in domeniu public de interes local. Recent, in ciuda tuturor opozitiilor, consilierii tulceni au dat „ok”-ul pentru ca plaja sa fie amenajata. Faptul este pe placul actualului guvernator, liberalul Paul Cononov, care a facut in dese randuri declaratii publice prin care sustinea ca atat la Sulina, cat si la Sfantu Gheorghe si la Corbu (in judetul Constanta) sa fie amenajate plaje.
  BAZINE DE INOT, CAMPING, BAR DE NOAPTE

  Proiectul este primul pas pentru distrugerea plajei. Autoritatile pregatesc construirea de utilitati pentru plaja, conditie care poate atrage investitori interesati sa bage bani pentru alte proiecte in zona costiera. Potrivit proiectului, lucrarea executata pe bani publici la Sulina va fi esalonata pe trei ani. In 2008 urmeaza sa fie realizate lucrarile de amenajare a terenului si extindere a retelei de utilitati, lucrari ce vor fi exectuate din fonduri publice. Potrivit documentatiei, lucrarile propuse pentru amenajarea plajei Sulina se refera atat la amplasarea unei statii de epurare, cat si la amplasarea unor bazine de inot, a unui camping, a unui ansamblu discoteca – bar de noapte conceput pe dinamica unei cochilii de scoica.

  Proiectul, incadrat la categoria „Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre”, face parte din Programul anual de marketing si promovare turistica, program prin care Autoritatea Nationala pentru Turism s-a angajat sa suporte cheltuielile cu pregatirea documentatiei tehnice, in vederea optimizarii accesului la fondurile structurale pe domeniu, la momentul la care acestea vor deveni disponibile.
  800.000 DE EURO LA SFANTU GHEORGHE

  Sursa: Jurnalul National
  Daca acest proiect este unul dorit de comunitatea din Sulina, nu acelasi lucru se poate spune despre proiectul care vizeaza amenajarea plajei din Sfantu Gheorghe, in valoare aproximativ de 800.000 de euro. La Sfantu Gheorghe, autoritatile doresc o plaja salbatica, drept pentru care exista inca rezerve daca proiectul va fi inaintat sau nu. In plus, sunt probleme legate de teren, care apartine domeniului public de interes national.
  Primarul a fost cercetat pentru coruptie

  O alta problema de care nu se tine cont este aceea ca in zona plajei Sulina creste volbura de nisip, specie aflata pe cale de disparitie. Cel mai infocat sustinator al amenajarii plajei de la Sulina este primarul localitatii, Aurel Dimitriu. Membru al Partidului Democrat, unde a ajuns dupa ce a demisionat din Partidul Social Democrat, Dimitriu a fost cercetat in 2003 de Parchetul National Anticoruptie pentru ca a schimbat prin hotarare de consiliu local incadrarea juridica a plajei, din domeniu public de interes national in domeniu public de interes local.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *