O padure din Buzau ar putea sa dispara

Singura oaza de oxigen de la marginea orasului Buzau, langa Podul de la Maracineni, este pe cale de a fi distrusa in urma unui razboi politic local. Este vorba despre o padure de 30 de hectare, care apartine consilierului judetean PSD Laurentiu Dobrica, un afacerist influent. De mentionat ca se vrea defrisarea unei suprafete incluse in programul “Natura 2000” prin care s-a stabilit o retea de arii protejate din Uniunea Europeana pentru conservarea habitatelor, a speciilor de plante si animale de interes comunitar.

In acte, proprietarul este fratele politicianului de la PSD Buzau, Catalin Dobrica, insa sforile groase sunt trase de Laurentiu Dobrica. Are si un interes destul de mare pentru ca mai detine o suprafata de teren in imediata apropiere a padurii, teren pe care urmeaza sa-l vanda unei firme care intentioneaza sa construiasca in zona un depozit urias. In cazul in care padurea nu va fi defrisata, afacerea cade iar Dobrica pierde bani buni. De aici rezulta si insistenta afaceristului buzoian de a elimina singura sursa serioasa de oxigen din partea de nord a orasului.
ACUZE POLITICE

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Buzau nu este de acord sa-i elibereze proprietarului padurii autorizatia de defrisare in timp ce consilierul pesedist Dobrica pune refuzul pe seama unei rafuieli politice din moment ce in fruntea APM se afla un membru al PD, Liviu Tincu. In tot razboiul de pana acum, alesul PSD are avantaj datorita a doua hotarari judecatoresti care ii dau dreptul sa taie padurea. Motivul invocat de Laurentiu Dobrica este cat se poate de simplu: el considera ca cererea sa de autorizare a defrisarii a fost aprobata tacit pentru ca nu a primit nici un raspuns la solicitare in termenul stabilit de lege. Agentia de Mediu mai are o singura cale de atac in instanta pentru a impiedica disparitia padurii. Dincolo de ceea ce se invoca la mijloc, defrisarea suprafetei de 30 de hectare de spatiu verde ar creste pericolul poluarii mediului in acea zona, populata de benzinarii si in care se ridica deja un cartier rezidential.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente