Plata pentru emisiile de dioxid de carbon va scumpi energia electrica din 2013

In acest moment producatorii de energie nu platesc decat 20% din suma datorata pentru permisele de emisii de gaze cu efect de sera.emisii dioxid de carbon

Reprezentanti ai ministerului Economiei vorbesc de un soc al preturilor in 2013. Scumpirea va fi provocata de disparitia subventiilor pentru carbune, la care se adauga pretul platit de producatori pentru emisiile de dioxid de carbon. Situatia va fi mai dificila in Romania fata de alte state ale Uniunii Europene care se vor supune acelorasi reguli deoarece la noi carbunele este materia prima din care se produce 40% din electricitate.

Toate aceste costuri se vor regasi in facturile platite de populatie si agentii economici. In acest moment producatorii de energie nu platesc decat 20% din suma datorata pentru permisele de emisii de gaze cu efect de sera.

Romania poate cere insa Comisiei Europene amanarea platii taxelor datorate pentru aceste emisii, macar pentru unele dintre societatile producatoare de energie. Productia unui megavatt ora presupune si productia unei tone de emisii de dioxid de carbon.

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon producatorul trebuie sa cumpere cate un certificat, care costa pana la 50 de euro.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente