Politia acuza comisari de mediu de braconaj

  1
  688
  Institutiile statului isi disputa dreptul de a-i controla pe braconieri
  Institutiile statului isi disputa dreptul de a-i controla pe braconieri

  Garda de mediu si politia Tulcea, in conflict deschis

  Intentia Guvernului de a reduce numarul controlorilor braconajului piscicol din Delta Dunarii la o singura institutie pentru cresterea eficientei a declansat un veritabil razboi.

  De cand s-a aflat ca Guvernul va anula atributiile de control asupra braconajului la sapte institutii care fac in prezent acest lucru si va infiinta un corp de inspectie ecologica inarmat si cu competente sporite in aplicarea legislatiei de mediu in Delta, controlorii au intrat in panica. Vestea ca noua institutie va fi organizata pe scheletul actualului comisariat din Delta al Garzii de Mediu i-a infuriat pe politistii din patru structuri locale care controlau braconajul (IPJ Tulcea, Politia Deltei, Politia Transporturilor, Politia de Frontiera), dar si pe reprezentantii Jandarmeriei si ai inspectiei piscicole. S-a vorbit chiar de o strategie a acestora de a compromite comisarii Garzii de Mediu pentru a demonstra riscul transferului combaterii braconajului la aceste institutii.

  Politistii se razboiesc cu comisarii de mediu

  Evenimentele care au avut loc in ultimele zile confirma acest scenariu. Politia Rutiera si Politia Deltei au difuzat presei informatia ca doi comisari ai Garzii de Mediu din Delta ar fi braconat patru pastrugi, 13 kilograme de scurmbie si 7 kilograme de calcan. Politistii au facut aceasta captura pe faleza din Tulcea, in vecinatatea sediului Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu, motivand ca pestele ar fi fost braconat. Comisarii de mediu Titi Ceicu si Adi Tudor, despre care politistii spun ca sunt braconieri, sustin ca au fost opriti cu brutalitate de politisti in timp ce definitivau o actiune de control. Ei le-au prezentat politistilor nota de constatare nr. 177/2011 in care se precizeaza ca pestele respectiv fusese capturat de la un braconier, in Marea Neagra, in zona Sf. Gheorghe si ca pastrugile urmau sa fie redate mediului natural in prezenta unui medic veterinar contactat anterior de Garda de Mediu, iar scrumbia si calcanul urmau sa ajunga la pescaria „Ghiban” din Tulcea ca marfa confiscata destinata valorificarii. Politistii nu au tinut cont de documentul de constatare a braconajului al Garzii de Mediu si au intocmit un alt act de constatare a braconajului piscicol, ca si cum braconieri ar fi comisarii Ceicu si Tudor.

  Refuz din partea politiei

  Costel Ifrim, comisarul-sef al Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu, spune ca a incercat sa discute aceasta anomalie cu inspectorul sef al IPJ Tulcea si cu seful Politiei Deltei. „Le-am solicitat documentele care dovedesc ca subordonatii mei sunt braconieri pentru a-i suspenda din functie daca sunt vinovati de vreo ilegalitate, dar am fost refuzat. Le-am comunicat sefilor Politiei ca cei doi comisari au fost in actiune de combatere a braconajului in zona Sf. Gheorghe mai multe zile si ca au avut mai multe conflicte cu braconierii din zona, ca exista acte legale de confiscare a pestelui braconat pe care politistii pretind ca l-ar fi braconat comisarii Garzii de Mediu. Comisarii de politie Vasile Sofan si Stefan Leonte au refuzat dialogul si au difuzat informatii neadevarate care aduc grave perjudicii Garzii de Mediu”, a declarat Ifrim.

  Dosar penal

  Comisarul Vasile Sofan, inspec-torul-sef al IPJ Tulcea, a de-clarat ca „am intocmit do-sar penal impotriva celor doi comisari ai Garzii de Mediu pentru ca nota de constatare a faptelor de braconaj pre-zentata politistilor nu avea numar de inregistrare”. Co-misarul sef Ifrim il contra-zice pe seful IPJ Tulcea, afirmand ca „actul de control este inregistrat legal la Garda de Mediu, iar faptele puse in sarcina comisarilor de mediu sunt inventate de politisti pentru a ne denigra”.

  Braconier, informator al Politiei

  Comisarii de mediu Titi Ceicu si Adi Tudor spun ca in vecinatatea Insulei Sacalin l-au prins la braconat pe Simion Alexandru, poreclit Simioco. Localnicul s-ar fi opus controlului, a plecat in viteza cu salupa in care se afla si ar fi aruncat in mare un sac cu peste recuperat de comisarii de mediu. In sac se aflau pastrugile, scrumbia si calcanul care au fost confiscate ulterior de politisti de la comisarii de mediu. Comisarul sef Ifrim confirma afirmatiile subalternilor sai, adaugand ca Ceicu si Albu ar fi fost reclamati de braconierul Simioco la Politie ca detin un sac cu peste braconat.

  Au descoperit mai multe nereguli

  Ceicu si Tudor sunt recunoscuti ca foarte eficienti in combaterea ilegalitatilor din Delta. Conform actelor de control ale Garzii de Mediu, ei au destructurat mai multe retele de braconieri in zonele Perisor, Zatoane, Rosu, au descoperit casa de vanatoare a baietilor destepti de la Ebergy Holding din zona Rosu construita ilegal, bisericile ilegale de la Stipoc si Crasnicol devenite cuiburi de braconieri.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.