Politicienii, abonati la fondurile pentru mediu

Politicienii, abonați la fondurile pentru mediu
Politicienii, abonati la fondurile pentru mediu
Politicienii, abonati la fondurile pentru mediu

Administratia Fondului pentru Mediu este institutia care colecteaza taxa de mediu. Teoretic, pentru a fi reinvestita in proiecte pentru protectia mediului. ONG-urile pot accesa acesti bani publici, daca dovedesc ca au proiecte bine puse la punct. In mod paradoxal, castigatorii finantarilor din partea statului sunt asociatii infiintate peste noapte, care nu au nici cea mai mica legatura cu protectia mediului, dar au conexiuni stranse cu politicienii. Asociatiile cu experienta in domeniul protectiei mediului sustin ca pierd pe nedrept finantarile oferite de stat.

In anul 2015, Administratia Fondului pentru Mediu a alocat aproape 5 milioane de euro unor ONG-uri, pentru realizarea de proiecte educationale. Fondurile provin din taxa de mediu platita de soferi. Organizatiile ecologiste acuza insa institutia ca a directionat banii catre asociatii si fundatii controlate de politicieni si de apropiati ai acestora.

„Cei care au castigat sunt, in general, organizatii nou-infintate si, in multe cazuri, organizatii cu legaturi politice, la varful politicii romanesti”, spune Costel Popa, presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

„E de fapt o treaba penala, pana la urma! Haideti sa o spunem pe cea dreapta!”, spune si Lavinia Andrei, presedintele Asociatiei Terra Mileniului III.

Intrebat cum se explica acest apetit al oamenilor politici pentru fondurile de mediu, Adrian Gearap, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, raspunde: „Nu cunosc aceste aspecte si nu vreau sa exprim o opinie in zona aceasta”.

La inceputul acestei saptamani, coalitia pentru Mediu, compusa din 27 de ONG-uri, i-a solicitat presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu demisia.

„Nu iau in calcul sa demisionez pentru ca nu exista niciun motiv sa fac acest lucru, mai ales ca, din punctul nostru de vedere, au fost respectate toate prevederile legale”, spune el.

Ecologistii i-au reprosat ca 80% din cererile de finantare depuse de asociatii au fost respinse, spun ei, prin „abuzuri” si „tertipuri birocratice”. Scopul, acuza reprezentantii societatii civile, ar fi fost acela de a favoriza proiectele politicienilor.

„Ni s-a reprosat ca nu avem cererea de finantare, adica exact documentul pentru care am batut drumul pana acolo. (…) Este absurd! Noi banuim ca este un furt sau in cel mai bun caz o pierdere, dar asta e o privire inocenta!”, spune Costel Popa.

„Am primit un numar de inregistrare atunci cand am depus propunere de finantare. (…) Culmea e ca numarul pe care l-am primit noi a primit finantare. Dar noi cand am fost afisati pe site-ul lor am primit un alt numar!”, spune si Lavinia Andrei.

Reporterii Din Interior au vrut sa afle cine este la conducerea celor 28 de ONG-uri ale caror proiecte au fost declarate castigatoare. Sunt organizatii care apartin unor fosti ministri, asociatii ce se afla in relatii de colaborare cu presedinti ai partidelor politice sau sunt controlate de functionari publici. Vor primi bani si ONG-uri fara experienta in domeniul protectiei mediului sau care nu au nici macar sediile amenajate.

„Administratia Fondului pentru Mediu este un fel de stat in stat si nu este suficient controlata! Imi pare rau sa o spun, dar Ministerul Mediului ar trebui sa ii controleze mai mult!”, spune Lavinia Andrei.

„Nu au existat niciun fel de presiuni asupra acestui program sau asupra oamenilor implicati in analiza dosarelor”, arata, pe de alta parte, Adrian Gearap.

Unul din ONG-urile care va primi finantare de la Administratia Fondului pentru Mediu este „Asociatia Comunitatea” din Bucuresti. Presedinte este Cristian Petrescu, fost parlamentar PDL in perioada 2008-2012 si ministru al Dezvoltarii Regionale in anul 2012. In prezent, Cristian Petrescu este membru al Partidului Miscarea Populara si detine functia de presedinte al organizatiei sector 3 Bucuresti. Fostul ministru a acceptat sa ne acorde un interviu.

„Pasiunea pentru protectia mediului e data de studii. Am un master in ecoturism si protectia mediului. Din pacate, pe Asociatia Comunitatea nu am derulat pana acum proiecte de mediu. Avem cu totul alte proiecte care au fost in derulare (…) marea majoritate pe asistenta sociala”, spune el.

„Asociatia Comunitatea” a fost infiintata in anul 2010. Pana in prezent, organizatia a derulat proiecte de asistenta sociala in sectorul 3 din Bucuresti. ONG-ul a solicitat Administratiei Fondului pentru Mediu suma de 876.000 de lei, adica peste 180.000 de euro. Proiectul presupune organizarea a sase tabere scolare intr-o zona defavorizata din judetul Galati.

„Sunt practic 180 de tineri care vor invata despre mediu, vor primi materiale de informare, vor face activitati pe teren, o ecologizare a unei paduri, a unui parc”, spune Cristian Petrescu.

Administratia Fondului pentru Mediu a acceptat sa finanteze proiectul cu doar 534.000 de lei, adica putin peste jumatate din suma solicitata. Fostul ministru Cristian Petrescu este nemultumit si a depus o contestatie pentru a primi mai multi bani.

„Taindu-ni-se o foarte buna parte din fonduri, suntem probabil pusi in imposibilitatea de a indeplini proiectul si atunci sa renuntam la el. Dar asteptam sa vedem care sunt concret cheltuielile taiate si daca mai putem face ceva”, spune el.

Printre ONG-urile care vor primi finantare sunt si organizatii care au fost conduse de lideri politici. Un exemplu in acest sens este Asociatia „O sansa pentru viitor” din Bucuresti. In perioada 2008-2009, presedintele asociatiei a fost Alina Gorghiu, actualul sef al PNL. ONG-ul va primi 653.000 de lei, adica aproape 150.000 de euro, pentru un proiect intitulat „Deseurile iti fura viata”.

„M-am retras din Asociatia O sansa pentru viitor in 2009. Nu am informatii despre proiectele depuse de Asociatia O sansa pentru viitor. Din 2009 nu m-am mai implicat in activitatea Asociatiei, decat in calitate de participant la evenimentele si actiunile acestei organizatii, atunci cand timpul mi-a permis”, a fost reactia Alinei Gorghiu.

Succesorul Alinei Gorghiu la functia de presedinte al asociatiei a fost consilierul sau parlamentar, Mara Calista. Anul trecut, ONG-ul i-a inmanat politicianului un premiu pentru „perseverenta si implicare in realizarea cadrului legislativ in domeniul medierii”. In prezent, conform informatiilor disponibile pe pagina de Internet a organizatiei, presedinte este Alexandra Bogdan.

„Voi raspunde, in continuare, la invitatiile Asociatiei O sansa pentru viitor, dar si la demersurile altor ong-uri. Consider ca oamenii politici au obligatia de a tine cont de expertiza care vine din zona societatii civile”, arata Alina Gorghiu intr-un comunicat.

Un alt ONG care va primi fonduri este „Asociatia Tinerilor Pro Natura” din judetul Brasov. Organizatia va beneficia de 718.000 de lei, adica 160.000 de euro, pentru a realiza un proiect educational. In Registrul O.N.G, baza de date a Ministerului Justitiei, presedintele asociatiei este primarul orasului Predeal, Liviu Cocos. Insa, in declaratia de interese, edilul nu face nicio referire la aceasta calitate. Reporterii Din Interior l-au contactat telefonic pentru a lamuri situatia. Primarul neaga orice legatura cu „Asociatia Tinerilor Pro Natura”.

Administratia Fondului pentru Mediu va finanta si unele proiecte depuse de ONG-uri fara activitate, care apartin unor functionari din administratia locala.

Un exemplu este „Asociatia Pro Consulting 12” din Gorj. Presedintele organizatiei este Valeriu Petrica, fost sef al Directiei Agricole Gorj, din partea PSD. „Asociatia Pro Consulting 12” va primi 163.000 de lei, adica 35.000 de euro, pentru un proiect ce presupune colectarea si distrugerea deseurilor medicale. Asta desi ONG-ul nu are nici macar sediul amenajat.

Asociatia a fost infiintata in martie 2014, cu doar patru luni inainte de sesiunea de depunere a proiectelor, din iulie 2014. Presedintele ei, Valeriu Petrica, recunoaste ca nu se pricepe la problemele de mediu. Spune insa ca este hotarat sa invete si sa duca la bun sfarsit proiectul.

„Cunostiinte de specialitate strict in domeniul mediului, nu. (…) Eu, spre exemplu, sunt inginer horticol si toate problemele legate de poluare pe domeniul agriculturii imi sunt binecunoscute. Intre cei care lucreaza mai avem si cativa care lucreaza in minierit, la fel, au cunostiinta de tot ce se inseamna problemele de mediu de acolo”, spune Valeriu Petrica, fost sef al Directiei Agricola Gorj.

ONG-urile infiintate peste noapte au profitat de o „portita” procedurala. Administratia Fondului pentru Mediu nu le-a impus sa demonstreze ca au experienta in derularea proiectelor.

„Orice organizatie incepe cu proiecte mai mici, nu cu proiecte de sute de mii de euro. In niciun caz nu se pot pune 100-200 de euro in bratele unor organizatii infiintate acum doua luni. Asta este o nebunie si un abuz al banului public!”, spune Costel Popa, de la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

„A fost primordial ca cat mai multe ONG-uri sa aiba acces la acest program si aici ma refer la faptul ca o experienta similara ar fi creat o restrictie in a accesa programul”, raspunde presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.

De partea cealalta se afla marile organizatii de mediu care chiar au experienta in domeniu. Cu alte cuvinte, au pierdut chiar cei care se pricep. Printre cei exclusi de la finantare se afla Societatea Ornitologica Romana, Terra Mileniului III si Ecopolis.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a fost infiintat in anul 2010. ONG-ul a realizat o serie de proiecte privind monitorizarea calitatii aerului si a apei din Bucuresti. In prezent, organizatia a pregatit un proiect de lege privind achizitiile verzi.

„Am initiat legea achizitiilor verzi in Romania, prin care autoritatile sa cumpere produse ecologice si traditionale din Romania sa si fie obligate si sa ne aliniem astfel unei strategii europene in domeniu”, spune presedintele centrului, Costel Popa.

El acuza Administratia Fondului pentru Mediu ca a respins, abuziv, proiectul organizatiei. Costel Popa sustine ca functionarii au facut pierduta cererea de finantare.

„Am depus un dosar si, din motive necunoscute insa, acea cerere a fost facuta pierduta”, spune el.

„Nu avem la cunostinta despre niciun fel de astfel de chestiuni. Pot sa va spun inca o data ca s-au respectat toti pasii legali din punctul nostru de vedere”, este replica presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu.

Un alt ONG cu experienta in domeniu care nu va primi fonduri este Asociatia „Terra Mileniului III” din Bucuresti. Asociatia a fost infiintata in anul 1998 si a derulat peste 128 de proiecte de specialitate. Presedintele Lavinia Andrei reclama, la randul sau, un abuz din partea functionarilor.

„Aici am primit numarul de inregistrare pentru cererea noastra de finantare 199 c, iar la rezultatele care au fost transmise fundatia Terra Mileniului III apare cu 198 c. Tocmai de aceea am depus si contestatie”, spune ea.

Lavinia Andrei sustine insa ca astfel de nereguli au avut loc si in trecut. In anul 2005, a lucrat in comitetul de avizare a proiectelor din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu. A acceptat sa ne dezvaluie cum se realiza, la acel moment, analiza dosarelor.

„Mi-am dat si demisia, tot pentru astfel de considerente, ca treaba era netransparenta, deci la comitetul de avizare ei ne aduceau o lista cu proiectele care erau avizate, dar nu ne aduceau proiectele fizic, ca sa ne uitam pe ele, trebuia sa ii credem pe cuvant!”, spune ea.

Respinsa de la finantare este si Societatea Ornitologica din Romania, primul ONG de mediu din tara, infiintat in anul 1990. Organizatia, cu sucursale in 22 de judete, este afiliata Bird Life international, o retea care militeaza pentru conservarea pasarilor salbatice, in intreaga lume.

„Motivul pentru care am fost descalificati practic a fost ca adresa din statut cu cea de unde suntem acum nu era una si aceeasi. De obicei, cand apar neconcordante de genul asta este foarte usor de rezolvat printr-o scrisoare de clarificare. Nu a fost cazul, am fost descalificati direct!”, spune Dan Hulea, presedintele Societatii Ornitologice Romane.

Proiectul Societatii Ornitologice consta in realizarea unui manual pentru cadrele didactice si pentru pasionatii de pasari salbatice. Presedintele organizatiei a solicitat Administratiei Fondului pentru Mediu sa anuleze selectia proiectelor si sa inceapa o noua procedura.

„Si asa, pentru natura sunt putine fonduri, daca le si risipim si ne purtam intr-un mod nepotrivit, practic aruncam cu banii din taxele noastre”, spune Dan Hulea.

Mai grav este ca Administratia nu va evalua rezultatele proiectelor, practic nu vom afla niciodata pe ce s-au dus banii publici pentru ca nu exista o reglementare in acest sens.

In concluzie, milioane de euro vor ajunge in conturile unor ONG-uri controlate de oameni politici. Si asta fara ca vreo autoritate sa verifice daca banii s-au dus pe apa sambetei sau au fost cheltuiti cu folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *