Nicusor Dan: „Proiectul Rosia Montana va ramane fara aprobare si in acest an”

Nicusor Dan: "Proiectul Rosia Montana va ramane fara aprobare si in acest an"
Nicusor Dan: „Proiectul Rosia Montana va ramane fara aprobare si in acest an”

„Gabriel Resources nu are nicio sansa de castig daca va actiona statul roman in judecata”

Controversatul proiect minier de la Rosia Montana va ramane si in acest an fara aprobare, este de parere activistul Nicusor Dan, care ne-a declarat ca acordul de mediu nu poate fi emis fara legea speciala, aceasta nefiind votata in urma presiunilor venite din partea societatii civile.

Domnia sa ne-a precizat: „In niciun caz, proiectul Rosia Montana nu va fi aprobat in 2015. Fara acordul de mediu nu se poate emite autorizatia. In plus, nici Planul Urbanistic Zonal si nici certificatul de urbanism nu se simt prea bine, fiind atacate in instanta”.

Activistul considera ca Gabriel Resources nu ar avea nicio sansa de castig in cazul in care ar decide sa apeleze la arbitrajul international pentru intarzierea aprobarii proiectului.

„Gabriel Resources a primit un contract de concesiune pentru exploatarea resurselor de pe un teren, cu conditia evidenta sa respecte legislatia nationala, implicit pe cea de mediu”, ne-a spus Nicusor Dan, subliniind: „Ei nu au fost in stare sa conceapa o documentatie pentru acordul de mediu care sa respecte legislatia, fiind doar din culpa lor”.

In plus, Alexandru Riza, manager de campanii al Greenpeace Romania, considera ca firma canadiana Gabriel Resources nu va initia vreun caz de arbitraj international impotriva Romaniei in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana.

Domnia sa ne-a explicat: „Cred ca declaratia despre arbitraj a fost menita sa puna presiune asupra autoritatilor noastre. De asemenea, ar fi fost un pretext sub care autoritatile puteau sa se ascunda in cazul in care ar fi aprobat proiectul minier. Totodata, cred ca un astfel de caz arbitraj va fi chiar in defavoarea companiei, avand in vedere toate controversele care planeaza asupra proiectului de la aparitia acestuia”.

Nicusor Dan considera ca Rosia Montana trebuia inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, alaturi de celelalte obiective ale tarii.
„De aici trebuie sa porneasca totul”, ne-a spus domnul Dan, subliniind ca zacamantul de la Rosia Montana trebuie sa fie exploatat doar daca procesul este rentabil din punct de vedere economic, iar galeriile antice si medievale si peisajul suprateran nu sunt afectate.

* Riza, Greenpeace: „Autoritatile trebuie sa aiba o atitudine bazata pe durabilitate, nu pe castiguri imediate”
La randul sau, Alexandru Riza sustine ca exploatarea trebuie facuta cu respectarea normelor de protectia mediului in vigoare, intr-un mod care sa nu pericliteze sanatatea cetatenilor din zona, integritatea comunitatilor respective sau sa afecteze monumentele naturale, istorice si culturale din regiune.

Domnia sa ne-a declarat: „Statul roman nu poate sa fie invinovatit ca investitorul nu a reusit sa puna bazele unui proiect care sa respecte legislatia in vigoare si care sa nu presupuna distrugerea unei zone si riscurile unui dezastru ecologic, in acelasi timp”.

In plus, domnul Riza apreciaza ca autoritatile ar trebui sa aiba o abordare mai matura, bazata pe durabilitate si nu pe castiguri imediate si sa evalueze mai bine oportunitatea acestui gen de proiecte inainte sa le aprobe.
Incepand din 17 februarie 2015, 70% dintre angajatii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au intrat in somaj tehnic prin intreruperea temporara a contractului de munca pe termen nedefinit, ca urmare a incertitudinii privind autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana, potrivit unui comunicat al companiei.

Nicusor Dan considera ca RMGC nu a avut niciodata angajati in sensul propriu al termenului, pentru ca nu a desfasurat nicio activitate economica. „A avut oameni pe care i-a platit sa nu faca nimic si pe care sa-i foloseasca drept forma de presiune in relatia cu autoritatile”, este de parere activistul, care considera ca momentul somajului tehnic era inevitabil pentru ca „s-au terminat banii”.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din Romania, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. Compania a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,31% si Gabriel Resources – cu 80,69%. In cazul in care proiectul ar primi unda verde, tara noastra ar deveni primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *