Poluare la inaltime

Aviatia comerciala polueaza cu 20% mai mult decat se estima. Pana in 2025, avioanele vor ajunge sa pompeze in aer 1,5 miliarde de tone de emisii

Esecul industriei aviatice de a-si reduce uriasele emisii de gaze cu efect de sera ar putea crea conditiile celui mai rau scenariu in ceea ce priveste incalzirea globala. Un studiu realizat de mai multi experti internationali releva faptul ca avioanele comerciale pompeaza cu 20 la suta mai multe emisii in atmosfera decat se credea anterior.

In total, pana in 2025, emisiile vor ajunge la 1,2 – 1,5 miliarde de tone anual. Raportul, realizat anul trecut, a fost prezentat, recent, de Autoritatea Federala a Aviatiei din SUA si reprezinta una dintre cele mai importante estimari cu privire la cresterea poluarii create de industria aviatica, relateaza ziarul „The Independent”. Studiul a folosit date si informatii furnizate de laboratoare din SUA, Marea Britanie si Franta.

Potrivit autorilor raportului, numarul persoanelor afectate grav de zgomotul avioanelor va creste de la 24 de milioane, in 2000, la 30,3 milioane, in 2025, chiar si in conditiile introducerii avioanelor de linie mai silentioase.

Estimari depasite

Mai mult, cantitatea de oxizi de azot produsi de motoarele avioanelor in zona aeroporturilor va creste de la 2,5 milioane la 6,1 milioane de tone in aceeasi perioada.

„Cresterea emisiilor de dioxid de carbon intr-un asemenea ritm nu va putea fi rezolvata prin imbunatatirea tehnologica. Guvernele trebuie sa ia masuri pentru a frana aceasta crestere”, a avertizat Jeff Gazzard, purtator de cuvant al Aviation Environment Federation, organizatia care a dezvaluit concluziile raportului. Studiul, intitulat „Aviatia comerciala, tendinte in emisiile de gaze cu efect de sera si poluarea fonica in perioada 2000 – 2025”, a fost prezentat, anul trecut, in cadrul unui seminar americano-european cu privire la managementul traficului aerian, insa a fost tinut departe de ochii presei.

Autorii sunt specialisti de la Departamentul american al Transporturilor, de la organismul european de reglementare a traficului aerian Eurocontrol si de la compania de tehnologie QinetiQ. Acestia arata ca actualele emisii, care se ridica la 670 de milioane de tone, vor ajunge la 1,48 de miliarde de tone pana in 2025. Aceste cifre depasesc cu mult estimarile realizate in 2004, care vorbeau de 1,3 miliarde de tone de emisii pana in 2025. Industria aviatica a fost exceptata de la prevederile protocolului de la Kyoto privind reducerea globala a emisiilor cu efect de sera, fapt criticat aspru de organizatiile ecologiste.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente