Poluare transfrontaliera la Moldova Noua, orasul sufocat cu praf

Din nou bate vantul in sud-vestul judetului Caras Severin si din nou se abate blestemul nisipului peste cei 30.000 de locuitori din zona. La fiecare vant mai puternic, pulberile de steril provenite de la iazul tehnic de decantare al fostei exploatari miniere de la Moldova Noua, judetul Caras-Severin, continua sa le faca viata un chin miilor de locuitori de pe ambele maluri ale Dunarii, atat in tara noastra cat si in Serbia. Acum, din cauza secetei prelungite, din cauza vantului declansat inca de sambata, cantitatea de praf abatuta peste oras, este imensa.

Din 2006, an in care a fost inchisa compania miniera, iazurile tehnice unde erau decantate apele industriale amestecata cu sterilul praf provenite de la uzina de preparare a cuprului, au secat si s-au transformat in cea mai importanta sursa de poluare din Clisura Dunarii si din vestul tarii.

Pe malul romanesc, cei mai afectati de poluarea cu pulberi de steril sunt locuitorii din Orasul Moldova Noua, cu preponderenta, cartierul Moldova Veche, situat la numai cativa km de iazurile de decantare ale defunctei companii miniere Moldomin SA. Aceasta apartine Statului Roman si a fost in centrul multor scandaluri – incepand de la poluare si pana la spionaj international.

Situatia este similara si in Serbia, poluarea fiind sesizata de voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare „Nera”- cel mai puternic ONG pe probleme de mediu din judetul Caras Severin precum si de statul sarb.

Poluarea afecteaza, in cele doua tari, aproape 18.000 de hectare de teren agricol cultivat precum si peste 30.000 de locuitori de pe ambele maluri ale Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *