Poluarea ar putea face datarea arheologica a obiectelor imposibila

  0
  800

  Cercetatorii trag un semnal de alarma. Daca nivelul de poluare continua sa creasca, datarea cu carbon va deveni inutila.

  Un studiu realizat de Imperial Collage din Londra arata ca emisiile de dioxid de carbon ar putea duce la ”imbatranirea” atmosferei in urmatorii ani, ceea ce va face mult mai dificila determinarea varstei unui obiect organic vechi cu ajutorul radiocarbonului, metoda folosita pentru datarea arheologica si geologica.

  Emisiile au adesea un efect de ”diluare” pe care oamenii de stiinta trebuie sa il ia in calcul, insa in urmatoarele decenii acesta ar putea reprezenta o reala problema pentru datarea corecta a obiectelor.

  Cercetatorii analizeaza carbonul-14, un izotop radioactiv de carbon, dintr-un obiect pentru a determina varsta acestuia. Ei sunt ingrijorati de faptul ca emisiile combustibililor fosili, cu toate ca nu contin acest izotop, cresc artificial nivelul de carbon si fac obiectele sa para mult mai vechi decat sunt in realitate.

  Spre exemplu, daca cercetatorii vor descoperi un obiect in 2050 si vor folosi actuala tehnica de datare cu carbon, vor ajunge la concluzia ca este cu 1.000 de ani mai vechi decat in realitate. In 2100, diferenta ar fi de 2.000 de ani.

  Datarea cu carbon a fost inventata la finele anilor 1940 si este standardul ”de aur” folosit de arheologi pentru a stabili varsta unei descoperiri. Willard Libby, cel care a dezvoltat tehnica, a primit in 1960 premiul Nobel pentru chimie.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.