Reducerea de catre Comisia Europeana a cotei de emisii pentru gazele cu efect de sera cu 20% pentru perioada 2008-2012 va duce la concedierea a 20.000 de angajati din sectorul energetic si va obliga companiile sa cheltuiasca aproape 1,9 miliarde de euro pe an, potrivit unui document guvernamental.
In cazul in care decizia CE nu va fi revizuita, diminuarea plafonului va duce la cheltuieli suplimentare anuale de 691 de milioane de euro pentru companiile din domeniul energetic, rafinarii, industria metalelor feroase, industria mineralelor, celulozei si hartiei. Acestea vor fi obligate sa cumpere certificate de emisii de pe piata la un pret estimat de 35 de euro pe un exemplar. In cazul depasirii cotelor alocate, fiecare companie trebuie sa plateasca o amenda de 100 de euro pentru fiecare tona de bioxid de carbon aruncat in atmosfera. Astfel, suma totala ar putea ajunge pana la 1,9 miliarde anual.
Documentul arata ca cele mai lovite sectoare economice sunt productia si prelucrarea metalelor feroase, industria mineralelor – var, ciment, sticla, ceramica.
EFECTE. Documentul mentioneaza ca reducerea numarului de certificate se va face simtita atat asupra sectoarelor care cad sub incidenta schemei, cat si in celelalte sectoare industriale. Motivul este simplu: companiile afectate direct vor trebui sa cumpere certificate pentru a mentine productia la acelasi nivel, insa din cauza costurilor in plus vor trebui sa creasca preturile. Ceea ce inseamna ca si firmele care vor cumpara produse de la acestea vor fi afectate.
„Cresterea pretului la energia electrica se va reflecta in toate sectoarele economice, iar asupra celorlalte sectoare care intra si sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor, respectiv sectorul de productie si prelucrare a metalelor feroase, industria mineralelor – var, ciment, sticla, ceramica -, sectorul celuloza si hartie, efectul va fi multiplicat deoarece acestea vor fi obligate sa cumpere certificate pentru a putea asigura cererea pe piata interna. Astfel, reducerea numarului de certificate va fi resimtita atat de sectoarele care cad sub incidenta schemei, cat si celelalte sectoare industriale”, se arata in document.
DEFICIT. Reducerea va mai impune, in acelasi timp, si reducerea productiei, ceea ce va favoriza importurile pentru completarea necesarului din tara. Astfel, va exista un efect negativ si asupra balantei comerciale, manifestat si cresterea deficitului de cont curent al Romaniei, care se situeaza si asa la un nivel record.
Documentul mai mentioneaza ca modernizarea instalatiilor pentru a respecta cerintele de protectie a mediului nu sunt suficiente pentru a rezolva problema, deoarece in industria romaneasca ar trebui, in plus, sa fie facute investitii si pentru cresterea competitivitatii economice.
„E binecunoscut ca industria romaneasca este inca una energofaga si ca sunt necesare investitii nu numai pentru respectarea cerintelor de protectie a mediului, dar si pentru cresterea competitivitatii, investitii care, insa, nu pot fi realizate fizic intr-un interval atat de scurt”, se mai arata in document.
DOMINO. Autoritatile mai avertizeaza ca reducerea cotei de emisii se va face simtita si in cresterea preturilor la energia termica. Cum, insa, la momentul actual autoritatile locale pot subventiona cu 10% pretul gigacaloriei, iar Ministerul internelor si reformei administrative aloca si el autoritatilor locale o compensare de 45% din pretul combustibililor folositi de centralele de termoficare, rezulta ca reducerea plafonului va afecta si bugetul Romaniei, prin majorarea nivelului ajutoarelor sociale.
„Actualele tarife depasesc pragul de suportabilitate pentru aproximativ 35% din populatia deservita, motiv pentru care caldura este inca subventionata. In cazul cresterii tarifelor generata de internalizarea cumpararii unui numar suplimentar de certificate, va aduce sub pragul de suportabilitate un plus de 15%-20% din populatia deservita”, se specifica in text. Potrivit unor surse citate de Reuters, Comisia Europeana va inainta saptamana viitoare un nou plan de emisii, astfel incat statele din centrul si estul Europei, care au aderat recent la UE, sa aiba cote mai mari de emisii, diferenta urmand a fi obtinuta de la statele dezvoltate.
JUDECATA. Adrian Ciocanea, seful Departamentului de Afaceri Externe, a declarat recent ca Romania nu are niciun motiv sa opreasca actiunile initiate in justitie impotriva deciziei Comisiei Europene.
Comisia Europeana a redus, in luna octombrie a anului trecut, cu 20,7% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon alocate industriei romanesti pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de certificate, cat solicitase statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de certificate.
Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor pentru 2007, de la 83,9 milioane certificate, stabilit de autoritatile romane prin planul national de alocare, la 74,8 milioane certificate.
Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene, in decembrie 2007, sa anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota de emisii poluante, invocand depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii, insa decizia CE ramane valabila pana la hotararea instantei, care ar putea fi formulata si in termen de un an.
Sursa: Jurnalul National