Poluarea cu plumb, noul exemplu al dilemei ecologice chineze

Cazurile de intoxicare cu plumb a copiilor din China sunt ultimele din seria scandalurilor ecologice din aceasta tara, unde respectul pentru protectia mediului este frecvent sacrificat pe altarul cresterii economice, relateaza miercuri AFP.copil

China a devenit a treia putere economica mondiala, dupa mai mult de 30 de ani de crestere economica, insa se claseaza si pe unul din primele locuri intre tarile cele mai poluate din lume. Numeroase orase sunt acoperite de smog, iar sute de milioane de persoane nu mai au acces la apa potabila. In plus, ploile acide au facut ravagii in mare parte din China, in contextul in care cazurile de poluare din partea industriei chineze devin tot mai frecvente.

„Principala problema este ca aplicarea legii la nivel local ramane deficitara. De asemenea, pentru ca autoritatile dispun de putine resurse pentru a controla companiile, acestea scapa fara sanctiuni”, a declarat Ma Tianjie, membra a Greenpeace China.

Recent, au fost descoperite niveluri anormal de mari de plumb la mai mult de 2.000 de copii care locuiau langa uzine siderurgice in regiunile Hunan (centrul Chinei) si Shaanxi (nord). Uzinele respective au fost inchise si autoritatile au promis ca vor identifica motivele acestei intoxicari.

„Probabil ca mai sunt asemenea cazuri, dar nu au fost facute publice”, a mai spus reprezentatul Greenpeace China.

De la inceputul acestui an, China a cerut autoritatilor locale sa dezvaluie in mod regulat principalele informatii referitoare la poluarea mediului.

„Este o veste buna, persoanele interesate au tot dreptul sa stie ce se intampla”, a afirmat si Ma Jun, seful Institutului de afaceri publice si de mediu, care admite insa ca aplicarea acestei legi ar implica o schimbare de proportii in modul de functionare a conducerii partidului comunist, ce refuza in general accesul transparent la informatii.

Ma Jun subliniaza ca ambitiile Beijing-ului pentru o economie care polueaza mai putin nu sunt neaparat pe placul autoritatilor locale. De altfel, in urma cu doi ani, acestea au reusit sa determine guvernul sa renunta la proiectul de a crea un produs national brut „verde”, care sa ia in considerare dezastrele generate de poluare.

„Poate ca prioritatile guvernamentale s-au schimbat, insa cand este vorba de interese la nivel local acest scop nu va fi usor de atins”, a spus ecologistul.

Un raport din 2007 al Bancii Mondiale evidentia ca 750.000 de chinezi mureau prematur din cauza poluarii aerului si apei, insa cifra a disparut ulterior din versiunea finala transmisa opiniei publice.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *