Incendiile care de vineri fac ravagii in regiunea Atenei sunt adevarate „dezastre ecologice”, care vor afecta ani in sir calitatea vietii celor 4,5 milioane de locuitori ai capitalei elene, sunt de parere expertii de mediu, relateaza AFP.
„Intr-adevar, nu este prima data cand zona arde, dar nu am asistat niciodata la un incendiu de asemenea proportii in regiune”, a subliniat Dimitris Karavellas, directorul biroului din Grecia al WWF (World Wildlife Fund).
O parcela din zonele care au ars in Muntele Pentelic in 1998 fusese reclasificata, in acea perioada, in mod oficial, ca fiind zona construibila. Confruntandu-se cu o opinie publica ce isi descopera o constiinta ecologica, autoritatilor „le este mai greu sa faca o inselatorie, desi au continuat sa inchida ochii in unele cazuri izolate de constructii ilegale”, a dezvaluit Karavellas.
Capitala, care deja sufera de pe urma unui nivel ridicat al poluarii atmosferice si se confrunta cu o grava lipsa de spatii verzi, „va pierde un pretios filtru care ii purifica aerul, existand si efecte asupra climatului, cu o crestere de temperaturi, iar calitatea vietii locuitorilor Atenei va fi afectata”, a adaugat specialistul.
Potrivit expertilor, lipsa de consideratie a liderilor politici pentru masurile privind protejarea mediului constituie o explicatie pentru amploarea incendiilor. „Constructiile in afara planurilor de dezvoltare urbana sunt autorizate, dar daca nu urmeaza si dezvoltari ale infrastructurii, rezultatele vor fi asemanatoare celor din timpul acestui incendiu, existand zone chiar si fara hidranti”, a declarat Christina Theohari, doctor in mediu si consilier la Camera de tehnica a Greciei. „Este ca si cum nu s-ar fi tras nicio invatatura dupa vara lui 2007, cand incendii uriase au facut ravagii in sudul tarii, omorand 77 de persoane si distrugand peste 250.000 de hectare”, a explicat ea.
Duminica, prefectul regiunii Atena, Leonidas Kouris, a calificat deja incendiile ca fiind „un dezastru pentru mediu, fara indoiala cel mai grav din ultimii ani”.
In timp ce focul continua sa arda, prefectura a oferit un bilant provizoriu -aproximativ 15.000 de hectare de zone impadurite au fost afectate, inclusiv paduri dese de pini care inconjoara rezervele de apa de la Marathon, sau, mai aproape de centrul orasului, paduri care acopereau Muntele Pentelic.
Unele dintre aceste zone au mai ars si in 1993, 1995 si 1998, ceea ce face foarte dificila reimpadurirea lor. Padurile din jurul capitalei au fost afectate si in 2007, cand mii de hectare au ars in parcul natural de pe Muntele Parnas. „Un alt risc este desertificarea, fiind necesar sa incepem rapid lucrari de sustinere, pentru a determina ca apa de ploaie sa penetreze solul si sa fie retinuta de pamant”, puncteaza Theohari.
„Restabilirea echilibrului ecologic va dura ani, iar atenienii trebuie sa fie foarte vigilenti pentru ca zonele afectate sa fie protejate asa cum prevede legea si sa nu ajunga teren pentru constructii, ca in trecut”, a adaugat experta.
Sursa: NewsIn