Poluarea din trafic, absorbita de piatra de pavaj

Contaminarea aerului din Olanda va fi combatuta cu ajutorul dalelor montate pe strazi
poluarea atmosferei
Albul de titan de pe suprafata dalelor de pavaj, in interactiune cu razele solare, transforma poluantii atmosferici in nitrati inofensivi pentru mediu.

O strada din orasul olandez Hengelo va fi pavata cu un tip de piatra care absoarbe poluantii din atmosfera, potrivit „Motor Authority”.

Noul tip de pavaj a fost dezvoltat de catre cercetatorii de la Universitatea olandeza Twente, care au preluat, la randul lor, o inventie apartinand japonezilor.

Dalele care vor fi montate pe strada orasului olandez au trecut deja testele de baza pentru eficacitate si urmeaza sa fie testate pe scara larga.

Se elimina un procent din aerul poluat

Noile materiale de pavaj sunt obtinute prin utilizarea unui aditiv de dioxid de titan impregnat la suprafata dalelor, care, prin interactiune cu razele solare, formeaza legaturi cu particulele de oxid de azot (nitrogen) provenite de la diferite surse de poluare, in principal de la autovehicule.

Ulterior, poluantii sunt transformati in nitrati, care nu au un impact negativ asupra mediului. Procesul de purificare a aerului este finalizat odata cu prima ploaie, cand pietrele sunt curatate.

Potrivit cercetatorilor olandezi, noul tip de pavaj va permite purificarea unui procent din aerul poluat. Un alt beneficiu pe care il aduce aceasta inventie consta in capacitatea pavajului de a respinge murdaria, astfel incat nu mai este nevoie de interventia factorului uman pentru salubrizarea strazilor.

Primele rezultate, in 2009

Cercetatorii de la Universitatea Twente au ales orasul Hengelo ca zona in care sa fie testate noile pietre de pavaj luand in calcul nivelul ridicat de poluare care se inregistreaza in zona Castorweg din cauza traficului
aglomerat.

Conform proiectului inaintat de artizanii acestei teorii, primaria orasului va imparti strada care se reconstruieste in doua portiuni egale. Una dintre ele va fi acoperita cu pavaj care utilizeaza materiale conventionale, iar cealalta jumatate va fi pavata cu noile dale.

Ulterior, se vor monitoriza permanent parametrii privind calitatea aerului pe ambele segmente, astfel incat sa se poata stabili efectele benefice ale noului tip de pavaj in situatii reale.

Termenul de finalizare a strazii este sfarsitul acestui an, urmand ca la inceputul anului 2009 sa fie facute primele analize.

Ploi acide si boli pulmonare

Oxidul de azot este unul dintre principalii factori de poluare care se gasesc in fumul de esapament emis de motoare.

Impreuna cu oxidul de sulf, aceasta substanta este responsabila de ploile acide si de norii care apar deasupra zonelor care se confrunta cu un trafic intens.

In prezenta luminii solare, oxizii de nitrogen si compusii organici volatili reactioneaza in atmosfera, producand smog fotochimic.

Oxizii de nitrogen, substante continute si de tigari, afecteaza plamanii, putand provoca emfizemul pulmonar.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *