Poluarea fonica, un pericol pentru sanatatea romanilor

Zgomotele au devenit un pericol pentru sanatatea bucurestenilor. Un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 3 % dintre atacurile de inima sunt provocate de poluarea fonica, mai bine spus de sperietura provocata de zgomot. De multe ori, suntem deranjati de atata zgomot si recurgem la anumite gesturi care dau de inteles ca nervii ne sunt incordati la maximum. Si pe buna dreptate. Pe strazile din Capitala se claxoneaza nonstop.

Daca iesim la o terasa, suntem nevoiti sa suportam galagia si muzica data la maximum. Seara sau pe timpul noptii, situatia nu se schimba. Chiar daca oamenii se refugiaza in case, zgomotul din exterior ii impiedica de multe ori sa se odihneasca asa cum si-ar dori. Chiar si servirea cinei poate deveni un chin. La fiecare restaurant, muzica, in loc sa ii faca pe clienti sa se simta bine, ii determina sa manance mai repede si sa plece. In Bucuresti, nu exista loc in care nivelul de zgomot sa nu depaseasca valoarea maxim legala, de 55 de decibeli. Intr-una dintre cele mai aglomerate zone din Bucuresti, Piata Unirii, aparatul care masoara nivelul de zgomot a aratat luni 80 de decibeli. In Piata Universitatii este mai liniste, doar 75 de decibeli. Din centru pana pe soseaua de centura zgomotul este asurzitor. Doar in zonele rezidentiale e liniste.

Cand se fac masuratori, ar fi important de luat in seama faptul ca efectul asupra urechii umane nu depinde doar de intensitatea sunetului, ci si de frecventa sa, unele zgomote de frecventa inalta suna mai tare decat frecventele mai joase la acelasi nivel de decibeli. Nivelele maxime general acceptabile de zgomot pentru diferite tipuri de medii de lucru si reactiile estimate ale orasului la nivele inalte de zgomot masurate in decibeli sunt atelierele si cladirile de constructii, unde comunicarea este necesara, respectiv 70 decibeli, birourile si camerele de control, precum si alte locuri unde este necesara comunicarea faciala, 60 decibeli, birourile generale, 50 decibeli. Aplicat la realitatea romanesca, trei procente dintre atacurile de cord provocate de zgomot, inseamna 1.000 de decese. Mecanismul de declansare a bolii este progresiv. Palpitatii, cresteri ale tensiunii arteriale, pana la atacuri de cord. Organizatia Mondiala a Sanatatii mai sustine ca 2% dintre europeni au probleme cu somnul din cauza poluarii fonice.

Chiar daca Bucurestiul este primul oras din Romania care are o harta de zgomot, atacurile de cord cauzate de zgomot se inmultesc. Harta a fost intocmita de experti, dupa ce au efectuat masuratori, timp de un an, in 12 puncte ale Capitalei. Pentru acest proiect, municipalitatea a platit aproape doua milioane de euro. Potrivit masuratorilor efectuate de specialisti, nivelul de zgomot din Capitala se ridica la peste 70 de decibeli. Aceasta este valoarea medie a zgomotului produs in oras, aproape dublu fata de limita la care ar trebui sa fie expusa urechea umana.

Pe Bulevardul Gheorghe Magheru, in zona Teatrului Nottara, nivelul de zgomot se ridica, in cursul zilei, la o medie de 76 decibeli. Pe Bulevardul Ghencea, valorile sunt curpinse intre 71 si 81 decibeli, cu o medie de 75 de decibeli. In zona Nicolae Titulescu – Calea Grivitei, expertii au masurat intre 66-76 decibeli, media zilnica fiind de 72 decibeli, in timp ce in zona Dristor – Camil Ressu, sunt inregistrati zilnic intre 64 si 74 decibeli. Cea mai linistita zona a orasului, daca se poate spune asa, este cartierul Drumul Taberei, unde se inregistreaza o valoare medie de 53 de decibeli. Nivelul admis de decibeli, ziua, in exterior, este de 50, iar noaptea de 40, precizeaza specialistii. Studiul arata ca principala sursa de poluare fonica a Capitalei este traficul auto. Specialistii din domeniul medical spun ca oamenii nu acorda suficienta importanta problemei poluarii fonice, intrucat in Romania nu exista studii care sa prezinte consecintele acestui factor de stres. Ieri, Ministrul Mediului, Attila Korodi, a facut publice numele societatilor care sunt cei mai mari poluatori in Romania. Ministrul a declarat ca exista cinci societati care nici macar nu au depus cereri pentru eliberarea autorizatiilor de mediu si in consecinta acestea nu vor mai putea functiona. Trebuie sa ne aducem aminte ca Romania risca o clauza de salvgardare daca nu respecta normele de mediu.

Sursa: Cronica romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *