Poluarea si inteligenta

SOS – IQ-ul este influentat de calitatea mediului

Cu cat mediul in care sunt crescuti este mai poluat, cu atat copiii au un coeficient de inteligenta mai mic.

Stim ca poluarea are consecinte negative asupra sistemului respirator si cardiovascular. Dar stim mai putin ca un mediu poluat isi lasa amprenta si asupra dezvoltarii cerebrale. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii americani de la Scoala de Sanatate Publica din Harvard. Ei sustin ca, traind intr-un mediu poluat, unii copii au un coeficient de inteligenta mai mic comparativ cu cei care traiesc intr-un mediu sanatos. De asemenea, micutii crescuti intr-un ambient poluat prezinta dificultati in procesul de invatare.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, doctorul Shakira Franco Sugliaet si colegii sai de la Scoala de Sanatate Publica din Harvard au monitorizat peste 200 de copii cu varste intre 8 si 11 ani. Ei au corelat expunerea la poluarea atmosferica a acestor copii si IQ-ul lor, supunandu-i periodic unor teste cognitive si de stabilire a coeficientului de inteligenta. Rezultatele colectate au aratat ca ar exista o legatura directa intre poluare si capacitatea cognitiva, in sensul ca cei mici expusi particulelor poluante inregistreaza un scor mai mic cu 3-4 puncte la testele de stabilire a coeficientului de inteligenta. De asemenea, cercetatorii au asociat poluarea cu procesul de invatare si de memorare.

EXPLICATII. Cercetatorii care au realizat acest studiu sustin ca poluarea atmosferica este cauza unei stari de tensiune si a unui stres oxidant care ar putea sa afecteze functionarea creierului. Si mai ingrijorator este faptul ca previziunile pentru urmatoarele decenii in privinta poluarii sunt alarmante…

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *