Poluarea ucide aproape 15.000 de oameni in plus in Asia de Sud-Est, in anii in care se manifesta El Nino

  0
  450
  Poluarea ucide aproape 15.000 de oameni în plus în Asia de Sud-Est, în anii în care se manifestă El Nino
  Poluarea ucide aproape 15.000 de oameni in plus in Asia de Sud-Est, in anii in care se manifesta El Nino

  Aproape 15.000 de persoane mor in plus, in fiecare an in care se manifesta fenomenul climatic El Nino in Asia de Sud-Est, din cauza poluarii provocate de focurile de padure si de terenuri inrautatite de acest fenomen, potrivit unui studiu publicat duminica in revista de specialitate Nature Climate Change, relateaza AFP.

  Decesele sunt cauzate de accidente cardiace si pulmonare provocate de niveluri mai ridicate de ozon si inhalarea particulelor fine care provin din incendii, aprinse de fermieri pentru a curata paduri sau terenuri. Cand este uscat, focurile se pot raspandi pe solurile de turba, bogate in carbon, si pot continua sa arda luni de zile.

  O echipa de cercetatori, condusa de Miriam Marlier, de la Universitatea Columbia din New York, a studiat nivelurile de ozon si ale particulelor fine din aer cauzate de aceste incendii in Asia de Sud-Est, intre 1997 si 2006. Aceste particule, cu un diametru sub 2,5 micrometri, pot intra usor in plamani.

  Oamenii de stiinta au descoperit ca nivelurile au fost cele mai ridicate in anii in care s-a manifestat El Nino, un fenomen climatic care provoaca ploi si inundatii pe coasta tropicala de est a Pacificului, adica in America Centrala si de Sud, si secete pe coasta occidentala, se arata in articolul din Nature Climate Change.

  In cursul perioadei studiate, El Nino s-a manifestat de trei ori, dintre care cea din 1997-98 este considerata cea mai importanta din secolul al 20-lea. La acel moment, emisiile de particule cauzate de focuri de terenuri au fost de pana la 50 de ori mai mari decat cele din timpul fenomenului La Nina, cand situatia se inverseaza si coasta de vest a Pacificului are parte de umiditate crescuta.

  In timpul celor mai puternice episoade, nivelurile de particule fine au depasit timp de 200 de zile normele stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Daca se extrapoleaza datele la intreaga populatie de 540 de milioane de locuitori din aceasta regiune, dintre care multi locuiesc in orase in apropierea incendiilor, aceasta poluare a crescut cu 2% numarul de decese printre adulti din cauza problemelor cardiovasculare, adica o crestere de cel putin 10.800 de decese pe an, relateaza revista de specialitate.

  Cat despre cresterea nivelului de ozon, aceasta este, probabil, responsabila pentru 4,100 de decese premature pe an. Ozonul formeaza un scut impotriva razelor ultraviolete in atmosfera superioara, insa la nivelul solului, acesta irita caile respiratorii si provoaca dispnee, tuse si dureri de piept.

  Potrivit unor cercetatori, incalzirea climatica va accentua efectele fenomenului El Nino, incheie articolul.AGERPRES/(Letitia Pana)

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.