Oamenii de stiinta doresc sa protejeze regiunea arctica despre care spun ca va fi in viitor singura cetate inghetata al unei lumi pe cale de disparitie. Cercetatorii vor sa se creeze o rezervatie a gheturilor, care sa se intinda din arhipelagul nordic al Canadei pana in vestul Groenlandei, pentru a salva ursii polari si celelale animale arctice.
„Toate indiciile duc catre o schimbare enorma si este nevoie de un raspuns enorm daca vrem sa mai avem ursi polari dupa 2050”, a declarat Peter Ewins, directorul de Conservare a Speciilor de la WWF (World Wildlife Fund).
Parcurile nationale s-au dovedit una dintre cele mai importante modalitati de protejare si conservare a naturii si a vietii salbatice. Realizate pentru prima oara in SUA, in 1916, parcurile nationale au fost de atunci adoptate la nivel international. Dar protejarea unei zone care nu apartine unei singure tari ar putea sa fie extrem de dificila.
Desi o parte din gheturi se mai topesc pe timpul verii, cea mai mare parte din ele ramane pe tot parcursul anului – sau asa se intampla in trecut.
Topirea pe timpul verii se accelereaza iar inghetul din iarna nu mai este suficient de puternic. Fiecare vara este insotita de pierderi de gheata fara precendent.
„Cand s-au retras ghetarii din Epoca de Gheata, au ramas puncte de zapada in diferite locuri din lume. Acestea se numeau refugii. Acest lucru se va intampla si in Arctica”, a declarat Stephanie Pfirman, profesor de stiintele mediului de la Barnard College.
Daca tendinta actuala a emisiilor de gaze cu efecte de sera va continua, regiunea propusa pentru Parcul National va fi singura unde va mai exista gheata pe tot timpul anului, potrivit Intergovernmental Panel on Climate Change.
Protejarea gheturilor nu va fi usoara: o Arctica in incalzire inseamna rute noi de transport naval si resurse naturale valoroase mai accesibile, de la petrol la diamante si uraniu. Dar aceasta nu este prima oara cand umanitatea alege intre bogatie materiala si comori de gheata.
Sursa: Realitatea