Acesta i-a cerut sefului ANRE sa aplice regulile europene si sa se preocupe si de altceva decat energia eoliana
Referitor la posibilitatea retragerii E.ON din proiectele eoliene derulate in Romania, premierul a amintit ca nici la cazinou nu se poate castiga atat de mult ca din investitiile in energie
Vizibil deranjat de amenintarile cu retragerea din Romania ale reprezentantilor E.ON, dar si de declaratiile partinitoare ale presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, premierul Victor Ponta i-a apostrofat ieri pe cei doi, sugerandu-i sefului ANRE sa aplice regulile europene si sa se preocupe si de altceva decat energia eoliana.
„Toata lumea e foarte buna la dat sfaturi. Domnul presedinte de la ANRE e bun la sfaturi. Eu astept de la el sa aiba grija sa aplice regulile europene, ca inca la ANRE vad ca, in afara de energie eoliana, ei nu stiu altceva. Sa isi faca treaba si sa ne dea sfaturi mai putine!”, a spus Ponta, citat de Mediafax. Replica premierului a survenit declaratiei presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, potrivit careia autoritatile ar trebui sa fie preocupate in special de cresterea
veniturilor populatiei, nu de mentinerea la un nivel jos, pe baze „nesustenabile”, a preturilor energiei.
„Este pretul energiei prea mare sau veniturile prea mici? (…) In mod normal, guvernele ar trebui sa se ingrijeasca mai degraba de cresterea veniturilor populatiei, iar nu de mentinerea la un nivel jos, pe baze nesustenabile, a preturilor energiei. Preturile mici ale energiei ii avantajeaza doar pe consumatorii cu venituri mari”, a afirmat seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit acestuia, proiectul Guvernului de liberalizare a preturilor energiei si gazelor va putea fi considerat un succes atunci cand vor putea fi identificati consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, si se vor gasi modalitati de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.
Romania s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa liberalizeze preturile energiei electrice si gazelor in mod etapizat pe durata mai multor ani.
Havrilet a adaugat ca pentru cresterea veniturilor cetatenilor este nevoie de cresterea produsului intern brut, iar sectorul energetic poate contribui la cresterea PIB-ului.
„Investitiile E.ON s-au transformat intr-un cazinou”
In ceea ce priveste amenintarile reprezentantilor grupului E.ON ca va renunta la proiectele de productie a electricitatii din surse eoliene din cauza modificarii legislatiei, premierul Victor Ponta a replicat ca nici la cazinou nu poti castiga atat de mult ca din investitiile in energie. Intrebat cum comenteaza declaratia directorului general E.ON Romania, conform caruia compania va opri investitiile in energia verde deoarece legislatia romaneasca s-a transformat „intr-un cazinou” prin schimbarile efectuate, premierul a afirmat: „Nu, investitiile s-au transformat intr-un cazinou, nici la cazinou nu poti sa castigi atat de mult”, a spus Ponta.
E.ON Romania, din grupul german de utilitati E.ON, va renunta la proiectele de productie a electricitatii din surse eoliene, daca Guvernul va modifica legislatia in domeniu, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Frank Hajdinjak.
„Depinde foarte mult de schimbarea legii pentru sprijinirea energiilor regenerabile. Daca legislatia va fi modificata asa cum s-a anuntat, renuntam”, a afitmat Hajdinjak.
Compania are proiecte eoliene de 120 MW in regiunea Moldovei.
Guvernul vrea sa modifice legislatia referitoare la sprijinul energiilor verzi, cu aplicabilitate din iunie. Principala prevedere este amanarea incasarii de catre companiile de energie regenerabila a unei parti din ajutorul de stat. Companiile din domeniu au protestat fata de intentia Guvernului, sustinand ca Romania va pierde investitii de 3-4 miliarde de euro.
Romania are unul dintre cele mai consistente sisteme de sprijin a productiei de energie din surse regenerabile din Europa. Potrivit schemei de sprijin, populatia plateste pentru energia regenerabila, chiar daca nu o consuma.