Proiectul care vizeaza “Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Braila”, este un proiect co-finantat din fonduri europene in baza contractului incheiat intre Ministerul Mediului si Padurilor, prin Directia Generala a Autoritatii de Managment POS Mediu si S.C Compania de Utilitati Publice Dunarea Braila S.A.
“La acest proiect derulam 12 contracte, doua contracte de asistenta tehnica si zece contracte de lucrari. Cinci contracte sunt pe FIDICU-ul galben care inseamna proiectare si executie. Din cele cinci, patru sunt in derulare. Sunt in lucru, pe contracte licitate reabilitarea statiilor de epurare de la Faurei si de la Insuratei”, a declarat Mihail Chirita, directorul CUP Dunarea.
Obiectivul general al proiectului este de a contribui la indeplinirea obiectivelor Axei Prioritare 1, prin derularea unor investitii specifice domeniului apei potabile si apei uzate in judetul Braila.
Valoarea totala a proiectului este de 408.828.226 lei, din care totalul costurilor eligibile indicate in proiect este de 371.192.379 lei. Finantarea se realizeaza astfel: 315.513.485 lei fara TVA reprezinta imprumutul nerambursabil Grant UE; 48.255.008 lei fara TVA contributia de la Bugetul de Stat; 7.423.846 lei fara TVA, contributie de la Consiliul Judetean si bugetele locale ale UAT-urilor si 37.635.887 lei fara TVA, creditul contractat de catre CUP Dunarea.
Sistemul Regional cu piedici in instanta
Unul dintre cele mai importante proiecte derulate de CUP Dunarea este Sistemul Regional de la Gropeni, proiect care prevede realizarea unei uzine de apa cu o conducta magistrala care va traversa judetul pana la Faurei avand ca rol si alimentare cu apa potabila a UAT-urilor din imprejurimi.
“Cel de-al cincilea contract pe care ni-l dorim o data si o data realizat este sistemul zonal, care inseamna o uzina noua de apa la Gropeni de unde vom pompa o conducta magistrala care va traversa judetul pana la Faurei, cam 75 de kilometri. Apa va fi controlata si potabila, urmand ca localitatile stanga-dreapta de pe acest traseu sa fie racordate la aceasta sursa de apa”, a mai spus Chirita. Termenul limita de realizare a acestui proiect este 31 decembrie 2013, insa demararea lucrarilor este intarziata de contestatiile depuse de cei trei ofertanti care de un an si jumatate se reclama reciproc, Curtea de Apel Galati urmeaza sa dea sentinta pe 24 septembrie. “Din pacate acest contract, care este cel mai spectaculos din cele zece contracte de lucrari este la a nu mai stiu cata contestatie, asteptam verdictul pe 24 septembrie de la Curtea de Apel Galati. Sunt trei ofertanti care se reclama unul pe altul de un an si jumatate”, a mai adaugat acesta.
Acum se deruleaza lucrarile de reabilitare captare Chiscani, statia de tratare Chiscani, statii de pompare si de clorinare reabilitare si extinderea retelei de apa si canalizare. Lucrarile sunt realizate de Tancrad si SC Arcon AG SRL, contract ce are o valoare de 70.782.088.00 lei a inceput pe 08.08.2012 si este finlizat in proportie de 6.52%. Mai exact va fi efectuata extinderea retelor de apa si canalizae pe 14 strazi, vor fi realizate trei decantoare suspensionale, va fi facuta o statie de deshidratare a namolului, o statie de pompare a apei uzate in Lacul Dulce si doua rezervoare de 20000 mc. Retele de apa si canalizare vor fi realizate si la Ianca, Faurei, Insuratei, Viziru si Tufesti, licitatiile au fost lansate si urmeaza ca pana la sfarstiul acestei luni sa fie facute publice si numele castigatorilor.
“Mai sunt cinci pachete pe FIDIC-ul rosu pentru retele de apa si canalizare la Ianca, Faurei, Insuratei, Viziru si Tufesti. Toate au fost scoase la licitatie, procedurile de adjudecare sunt pe ultima suta de metri, sper ca pentru toate cele cinci sa facem publici castigatorii pana la sfarsitul acestei luni”, a mai spus Mihail Chirita.